Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

preminula od teških ozljeda

Krivi su: Majci 13, ocu 7 godina zatvora za smrt Nikoll

Roditelji Nikoll Dedić proglašeni su krivima za smrt djevojčice. Majka je osuđena na 13, a otac na 7 godina zatvora. Dvogodišnja djevojčica preminula je 4. travnja 2021. u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti od posljedica teških ozljeda.

Majka i otac dvogodišnje Nikoll Dedić, Mirela Dedić i Danijel Dedić iz Nove Gradiške, u srijedu su na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu oboje proglašeni krivima za sva kaznena djela koja su im se stavljala na teret. Majka je osuđena na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, a otac na sedam.

Nakon čitanja presude, roditelji su sa suda prepraćeni u zatvor u Požegi. Njihov branjenik najavio je žalbu, jer smatra da je kazna za oca prevelika u odnosu na djelo koje mu se stavlja na teret. 

Mirela i Danijel Dedić osuđeni su za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. Kaznenog zakona, za zanemarivanje i zlostavljanje koje je prouzročilo smrt dijeteta.

Visoki kazneni sud će u roku od 15 dana odlučiti o žalbi.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić s optuženom za smrt kćeri "POLICIJA ME PRISILILA DA PRIZNAM" EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Šokantna ispovijest majke optužene da je nasmrt pretukla svoju dvoipolgodišnju kćer

Pročitajte i ovo Nikoll Dedić godinu dana kasnije Počelo suđenje za smrt 2,5 godišnje djevojčice čija je sudbina potresla Hrvatsku

Mirela i Danijel Dedić optuženi su za emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece sa smrtnim posljedicama. Prema optužnici, majka je 31. ožujka 2021. grubo odgurnula dijete, koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede. Dvogodišnja djevojčica preminula je 4. travnja 2021. u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti od posljedica teških ozljeda.

Sudski postupak završen je u utorak, a tijekom postupka, koji je trajao nešto manje od mjesec dana, ispitano je 12 svjedoka, među kojima su liječnici, sudsko-medicinski vještak i udomiteljica kod koje je Nikoll bila privremeno smještena.

Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike utvrdilo je višestruke pogreške i propuste rada Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Smijenjen je ravnatelj Centra, a socijalne radnice su kazneno prijavljene.

Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvero djece, a nakon tragične smrti dvogodišnje Nikoll preostala djeca su izuzeta iz zajedničkog domaćinstva.

"Riječ je o delikatnoj temi koja je potresla društvo, a tiče se i funkcioniranja institucija. Nasilje dolazi iz ljudske psihe, ono je u čovjekovom nesvjesnom i ljudi najčešće nisu svjesni svojih postupaka, ne vide strašan zločin. Ono je u ljudskoj prirodi i ako društvo ne djeluje u susprezanju nasilja, ono se širi kao vatra", rekao je nakon izlaska iz sudnice specijalist dječje i adolescentne psihijatrije Jugoslav Gojković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene