Obavijesti Video Pretražite Navigacija
početak kraja?

Veliki udarac za vladara Istre: IDS izgubio Pulu, ali to nije jedino iznenađenje. Može li ostati i bez župana?

IDS je na lokalnim izborima pretrpio velik udarac, a koliko je on ozbiljan, svjedoči i činjenica da je Boris Miletić stavio svoj mandat predsjednika stranke na raspolaganje Predsjedništvu.

"Građani su rekli svoje. Ja ću svoj mandat za predsjednika stranke staviti na raspolaganje predsjedništvu IDS-a", rekao je Boris Miletić u svom "pobjedničkom" govoru u izbornoj noći. 

Miletić je, naime, u drugom krugu izabran za istarskog župana, no njegovo lice govorilo je sve. Smrknut i potišten, već je u prvih nekoliko rečenica dao do znanja da je svjestan potopa IDS-a na ovim lokalnim izborima. Ne samo da su izgubili Pulu, Pazin i još nekoliko istarskih gradova i općina, već je sam Miletić pobjedu odnio sa svega 54 glasa prednosti (osvojio je 26.305 glasova) pred SDP-ovim Danijelom Ferićem (26.251 glas). 

I ta prednost mogla bi se istopiti pokažu li se sumnje SDP-a utemeljenima. Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, najavio je da će zatražiti novo prebrojavanje glasova za istarskog župana, i to ne samo zbog te male razlike. Više bode u oči velik broj nevažećih glasova. 

Na drugom krugu izbora za istarskog župana nevažećima je proglašeno 2076 listića (3,8 posto), što se SDP-u čini sumnjivo puno, pa se nada da bi novo prebrojavanje među njima moglo pronaći bar još 55 važećih glasova za Ferića i tako srušiti Miletića i s mjesta župana. 

"Ne tjeramo mak na konac, ali..."

Ferić i Vili Bassanesse, predsjednik istarskog SDP-a, danas su potvrdili da će poduzeti sve što je potrebno da dođe do prebrojavanja glasova, iako su svjesni da to ne mogu imperativno tražiti. "Nije da tjeramo mak na konac, u pitanju su demokratski standardi", rekao je Bassanese.

Među sumnjivim situacijama istaknuli su neke članove biračkih odbora koji tamo nisu smjeli biti, glasove osoba koje uopće nisu prijavljene u tom mjestu i slično.

Splitsko-dalmatiska županija rekorder

Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Iako se postotak nevažećih listića u Istri nekome čini velik, daleko je to od rekorda na ovom krugu izbora. Istina, Zagreb ima svega 2,07 posto nevažećih, dok su stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije šampioni točnog popunjavanja glasačkog listića - samo je 1,76 posto njih proglašeno nevažećima. 

Pročitajte i ovo Filip Zoričić Pobijedio za samo 54 glasa Nakon potopa na izborima Miletić najavio kako će dati mandat na raspolaganje: "Ovo nije kraj dominacije IDS-a"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''ISTRA ZASLUŽUJE BORISA'' Stjepan Mesić podržao kandidaturu Borisa Miletića kao kandidata za istarskog župana

Međutim, daleko je Istra od neslavnog rekorda. Tu titulu ovaj put će ponijeti ipak Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj je na izborima za župana u drugom krugu čak 5,6 posto listića proglašeno nevažećima, a za vratom im puše Varaždinska županija (5,28 posto nevažećih).

Osim toga, prema hrvatskim zakonima nema automatizma kod zahtjeva za ponovno prebrojavanje glasova, već odluku o tome donosi Državno izborno povjerenstvo. A u DIP-u su nam jutros rekli da službeni prigovor o glasanju u Istarskoj županiji još uvijek nisu ni dobili. Rok za podnošenje prigovora je 48 sati, a nakon toga DIP o njemu odlučuje. I nije baš izgledno da bi mu se moglo udovoljiti jer bi za takvu odluku trebao ozbiljan razlog ili dokaz da je bilo nekih nepravilnosti. 

Već ovoga tjedna trebala bi biti poznata sudbina Borisa Miletića u IDS-u jer bi do kraja tjedna Predsjedništvo stranke trebalo odlučivati o njegovoj odgovornosti za katastrofalan izborni rezultat dojučerašnjeg nenadmašnog vladara Istre. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene