Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza lokalnih izbora

Osvojili više od 80 posto glasova: Ovo su gradonačelnici s najboljim rezultatom na lokalnim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom krugu lokalnih izbora održanim u nedjelju izabrano je 70 gradonačelnika od kojih je 36 HDZ-ovih (šest manje nego u prvom krugu 2017), a 13 SDP-ovih (jedan više nego prije četiri godine). Izabrano je i deset nezavisnih kandidata, u odnosu na četiri 2017. godine.

Uz gotovo identičnu izlaznost kao u prvom krugu izbora 2017. godine, 46,80 posto birača izašlo je u nedjelju na birališta. U prvom krugu lokalnih izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika, tek troje manje nego na prošlim izborima i 31 više nego na izborima 2013. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nevjerojatne optužbe Plenković komercijalne televizije krivi za za izborni neuspjeh: "Namjerno ste krivo izgovarali ime Davora Filipovića. Tu bozu možete prodavati samo nekome naivcu" Izlazna anketa za Split Prve procjene NOVE IZLAZNE ANKETE: Pogledajte tko vodi u četiri najveća grada

Jednako kao i prije četiri godine, u prvom krugu pobijedilo je sedam gradonačelnica, a značajno je manji broj novih lica – za razliku od 17 novih gradonačelnika koji su pobijedili u prvom krugu prošlih izbora, novi gradonačelnici su izabrani u tek devet gradova, pokazuje analiza portala gradonačelnik.hr

U analizi se ističe kako se nastavlja rast opcije nezavisnih kandidata te da su u prvom krugu izbora pobjedu ili većinu glasova odnijeli gotovo svi gradonačelnici koji su na ove izbore, nakon što su napustili svoje stranke, izašli kao nezavisni kandidati.

Najbolji rezultat

Najbolji rezultat sa osvojenih 83,01 posto glasova u prvom krugu ostvario je bivši SDP-ovac, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić čija je lista osvojila i većinu u Gradskom vijeću.

Drugi najbolji rezultat ostvario je gradonačelnik Belišća, također nezavisni, Dinko Burić koji je za svoj treći mandat dobio 82,15 posto glasova. Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio sa 80,26 posto glasova.

U analizi portala gradonacelnik.hr ističe se kako je u prvom krugu zabilježena samo jedna radikalna promjena stranačkih boja na čelu grada – HDZ je izgubio Korčulu. Dosadašnjeg gradonačelnika Andriju Fabrisa pobijedila je SDP-ova Nika Silić Maroević, a kako će se posložiti Gradsko vijeće tek treba vidjeti s obzirom da je HDZ-ova koalicija osvojila 41,84 posto glasova, a SDP-ova 32,71 posto.

Samo jedna županija sigurno će dobiti novog župana

Za razliku od izbora 2017., kada je u prvom krugu pobijedilo čak 12 župana, na jučerašnjim izborima preko 50 posto glasova i novi mandat osvojilo je njih tek šest, odnosno pet župana i jedna županica. Bivša gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić s 58,12 posto osvojenih glasova postala županica Požeško-slavonske županije.

Jedina županija koja će na ovim izborima sigurno dobiti novog župana je Sisačko-moslavačka. Dosadašnji župan Ivo Žinić na izbore je izašao kao nezavisni kandidat i sa osvojenih 7,42 posto glasova plasirao se kao četvrti, dok će se u drugom krugu za pobjedu boriti HDZ-ov kandidat Ivan Celjak i SDP-ov Daniel Berdais.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene