Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OMIKRON BUKTI

Nakon novogodišnjih slavlja čeka nas rast broja novozaraženih? "Sigurno je da neće biti dobra situacija"

U Splitu u četvrtak gotovo 1500 novooboljelih. Sofija Preljvukić za Dnevnik Nove TV razgovarala je s ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željkom Karin.

U Splitu je u četvrtak evidentirano gotovo 1500 novooboljelih

Reporterka Nove TV Sofija Preljvukić razgovarala je s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Željkom Karin.

Mnogi vjeruju da se omikron već naveliko širi. Na konstataciju kako je od 31 upućenog uzorka u Zagreb na analizu, kod 10 uzoraka ustanovljen omikron, dr. Karin je pojasnila kako je na analizu u Zagreb upućeno 230 uzoraka, od kojih su za sada obrađena 32 uzorka i deset ih je pozitivnih. No, to nije još dokazano pozitivno na omikron, ali su visoko suspektni.

Kolege iz Referentnog centra Zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu potvrđuju sumnju na omikron i naravno sada ti uzorci idu na definitivno potvrđivanje, kazala je Karin.

"Svi uzorci uzeti su na uobičajenim punktovima za testiranje, šalju se uzorci prema uobičajenim smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Do sada smo slali i uzorke vezane za druge varijante - delta i britanski soj: uvijek određenom dinamikom šaljemo uzorke kada se sumnja u pojavu novog soja", objasnila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ona nije mogla sa sigurnošću potvrditi je li klinička slika zaraženih omikronom blaža. Pojasnila je da zaraza virusom COVID-19 uglavnom počinje blažom slikom, a tek nakon par dana se razvijaju pravi simptomi, tako da će tek u narednom razdoblju vidjeti kako će se razvijati simptomi i kakve će biti kliničke slike oboljelih. Također, pratit će se i preopterećenost bolnice, odnosno hospitalizacije zbog novog soja koronavirusa.

Čeka nas doček Nove godine, a dr. Ivo Ivić iz splitske bolnice prognozira nakon toga pune bolničke sobe i respiratore.

Nažalost, i dr. Željka Karin  pretpostavlja da će nakon slavlja Nove godine porasti broj zaraženih, a s obzirom na to da imamo veliki broj  pozitivnih - ako je i blaža slika, sigurno će među njima biti i onih s težim simptomima.

"Sigurno je da neće biti dobra situacija, osobito ako se ljudi ne budu pridržavali epidemioloških mjera", zaključila je.

Karin je naglasila kako je odlično je što nema organiziranog dočeka na Rivi, to će biti manji punktovi i nada se da će se bolje moći kontrolirati situacija.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 7 Nikad više oboljelih Eksplozija zaraze u dalmatinskoj županiji: Danas novi rekord s više od 1500 novooboljelih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna samo na aerodromu Šefica splitskog zavoda za javno zdravstvo: "Na aerodromu svaki dan otkrijemo pet-šest zaraženih turista"

Karin je upozorila ugostitelje na nužnost pridržavanja mjera i da kod svojih gostiju provjeravaju COVID potvrde. Također, najavila je da će županijski Stožer ovih dana provoditi pojačane kontrole.

Na pitanje hoće li među strožim mjerama o čijem se uvođenju raspravlja nakon 1. siječnja biti i online nastava, Karin je kazala kako ne bi rekla da će odmah krenuti online nastava, treba vidjeti kako će se razvijati situacija, treba vidjeti točno u ponedjeljak koje će se mjere uvesti.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene