O zaraženim bebama i osječkom slučaju reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić razgovarala s neonatologinjom Mirnom Sipl, voditeljicom Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek.


Doktorice, liječili ste dvije preminule bebe, koliko su se bebe dugo borile s koronom?

Rodila ih je COVID pozitivna majka i budući da su odmah po rođenju bile pozitivne na COVID, mislimo da je infekcija nastala prenatalno, prije porođaja in utero.

Kakve simptome su bebe imale?

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Dramatična situacija u Srbiji: Na respiratoru troje djece - "Među njima je i beba od šest mjeseci, svi su životno ugroženi" Prva ovogodišnja beba u Hrvatskoj rođena je u Sisku Od koronavirusa preminula još jedna mlada majka (26): Iza nje ostala beba od tri mjeseca

Nedonoščad je po primitku imala uobičajenu simptomatologiju vezanu za nezrelost i za vrlo malu rodnu masu, a to je funkcionalna nezrelost svih organskih sustava s dominantnom nezrelošću pluća.

Bi li ishod bio drugačiji da bebe nisu imale koronavirus?

Nedonoščad je prvenstveno liječena u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja zbog svoje osnovne bolesti, to je prematuritet i vrlo mala rodna masa. Međutim, tajming u kojem je kliničko pogoršanje djece nastupilo i popratni laboratorijski nalazi koje smo u tom trenutku imali daju naslutiti da je nepovoljan ishod bio vezan i za intrauterinu COVID infekciju.

Je li bilo još zaraze kod novorođenčadi u Osijeku, kakva su vaša iskustva?

Od početka epidemije u Hrvatskoj mi smo u Zavodu za neonatologiju opservirali ukupno 25 novorođenčadi koju su rodile COVID pozitivne majke. 21 novorođenče bilo je porođeno u terminu, imali su negativan COVID test i kao zdravi su sa svojim majkama otpušteni kući.

Četvero nedonoščadi koji su porođeni prijevremeno od COVID pozitivnih rodilja pozitivno je na COVID, a trenutačno u Zavodu za neonatologiju imamo još jedan par blizanaca od 28 tjedana koji su nam bili pozitivni i koji su za sada stabilni.

Koliko je učestao prelazak virusa s trudnice na dijete?

U literaturi je opisano da tzv. vertikalni prijenos s majke trudnice na dijete nastaje negdje u oko 30 posto slučajeva, s time da oko 12 posto slučajeva nastaje transplacentarno, dakle prije poroda, a preostali dio nastaje tijekom porođaja, interpartalno.

Koje simptome bebe najčešće imaju?

Najčešće je vrućica, respiratorna simptomatologija, gastrointestinalni simptomi, kožni simptomi, ali se kod novorođenčadi viđa i neurološka simptomatologija. Rekla bih dakle da su u pravilu simptomi blagi, s dobrim ishodom. Međutim, opisani su i slučajevi teškog kliničkog tijeka sa zatajenjem i respiracije i cirkulacije.

Treba li beba koja preboli koronu i dodatno biti pod liječničkom njegom?

Novorođenčad je uvijek imunološki vulnerabilna skupina koju posebno promatramo u sklopu opće pedijatrijske populacije inače. S obzirom na tu činjenicu, na sve ono što znamo o ovom virusu, kao i na sve što ne znamo, svako novorođenče koje je preboljelo ovu infekciju je u pravilu pod pojačanim kliničkim nadzorom nadležnog pedijatra.

I za kraj koji je vaš savjet roditeljima?

Mislim da se u javnost dovoljno odašilju svakodnevno poruke koje su to učinkovite mjere koje danas štite, rekla bih samo da su trudnice i novorođenčad potencijalno vrlo vulnerabilna skupina - čuvajmo ih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju