Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo popuštanje mjera

Od ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dopušteni treninzi u zatvorenom: "Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti"

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je kako će se od ponedjeljka otvoriti terase kafića te će biti dopušteni i sportski treninzi u zatvorenom.

U uvodnoj riječi premijer Plenković kazao je kako se još ne može sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci nedavnog rasta broja zaraženih.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

"Mi i dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo uz Dansku zemlja s najmanjom tjednom incidencijom u Europi. Smanjen je broj hospitaliziranih i onih na respiratoru", kazao je premijer.

Najavio je kako je intencija da se od 1. ožujka omogući rad kafića na terasama te će biti omogućeni i sportski treninzi  u zatvorenom. Dodao je kako će više detalja biti objavljeno na sutrašnjoj sjednici Stožera.

"Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali mislim da je ovo mjera primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti", kazao je premijer. 

Beroš i Božinović o godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je aktualne informacije o epidemiji.

"U posljednja 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja, a udio zaraženih u testiranima je 8,46 posto", kazao je Beroš te podsjetio kako je danas godinu dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa.

Poručio je kako je zdravstveni sustav promptno odgovorio na pojavu nove bolesti.

"Odgovornim ponašanjem građana i mjerama osiguran je blagi rast zaraženih u prvom valu epidemije. Ranom reorganizacijom bolničkog sustava osigurana je neometana liječničku skrb, posebno za vulnerabilne osobe", rekao je Beroš i dodao da će učiniti sve da budu spremni za izazove koji su pred nama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je u proteklih godinu dana Stožer svakodnevno zasjedao.

"Ovo je prvi put da se uz Nacionalni stožer civilne zaštite aktiviralo i svih 577 lokalnih stožera. Nacionalni stožer donio je 300 odluka o nužnim epidemiološkim mjerama" rekao je Božinović. 

Plenković: "Žao mi je što su nekima uskraćene radne aktivnosti"

Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj rezimirao je premijer Plenković.

"Osigurali smo svu zaštitnu opremu. Vodili smo računa i o hrvatskom gospodarstvu. Bilo nam je bitno da svi koji rade nastave s aktivnostima i da obrazovni i kulturni sustav budu što manje pogođeni epidemijom. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne. Nikada nismo vjerovali da ćemo toliko novca dati zaposlenicima privatnog sektora za očuvanje radnih mjesta", kazao je premijer i dodao kako je tijekom pandemije osigurana financijska stabilnost Hrvatske. 

Rekao je kako mu je žao što su nekima ograničene radne aktivnosti.

"To nije naša volja, to rade sve zemlje kako bi se sačuvalo zdravlje. Najvažnije je da šaljemo poruke ubrzanja slanja cjepiva na razini EU-a kako bi se što prije procijepio veći broj ljudi. Imamo najavu 750.000 doza do kraja ožujka, vlada je na vrijeme rezervirala i više cjepiva no što je potrebno da se procijepi sva populacija iznad 18 godina. Imat ćemo priliku dati dio cjepiva i drugim državama", rekao je premijer te izrazio žaljenje zbog više od 5 tisuća preminulih. 

O raspodjeli donacija

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i prijedlog odluke o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa".

Premijer je zahvalio svima koji su uplatili sredstva te dodao da će ona biti utrošena na obnovu potresom pogođenih područja. 

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako će Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje sredstva koristiti za obnovu i zamjenu oštećenih objekata u potresima. 

"Do 24. veljače prikupljeno je 101,5 milijuna kuna. Svaka sljedeća uplata će se svakog prvog u mjesecu raspodijeliti u Središnji ured", izvijestio je Marić. 

Veće trošarine za cigarete

Ministar financija predstavio je uredbu o novoj visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode.

"Povećava se visina trošarina na cigarete. Specifična trošarina u iznosu od 400 kuna na tisuću cigareta (u odnosu na dosadašnjih 370 kuna). Povećavaju se i trošarine na rezani duhan, grijani duhanski proizvode i e-cigarete", kazao je Marić.

Nove trošarine stupaju na snagu s prvim ožujkom, a ukupni izračunati efekt trebao bi biti 300 milijuna kuna do kraja 2021. godine. 

"Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune", kazao je Marić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene