Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blaži omikron

Hrvatski imunolog vrlo optimističan oko daljnjeg razvoja epidemije: "Ja vjerujem da bi se to moglo dogoditi ove godine..."

Aktualno Galerija Zlatko Trobonjača Zlatko Trobonjača Foto: DNEVNIK.hr Tatjana Nemeth Blažić Tatjana Nemeth Blažić Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na koronavirus Testiranje na koronavirus Foto: DNEVNIK.hr Muke po testiranju na koronavirus - 2 Muke po testiranju na koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Muke po testiranju na koronavirus - 3 Galerija 1/8 >>
Ne zna se ni kad će korona pritisku doći kraj. Svaki drugi testirani građanin na PCR-u je pozitivan. Na terenu - kaos. Ministar jedno, obiteljski liječnici drugo. A građani zbunjeni. Dnevniku Nove TV javili su se i oni koji su mislili da se na punktu Doma zdravlja već sad mogu testirati brzim testom na uputnicu, pa ih je dočekao - račun.

I u subotu se strpljivo čekalo na testiranje.

A iza kulisa - kaos. S jedne strane ministar najavljuje mogućnost testiranja brzim testom na uputnicu kod obiteljskih liječnika. S druge, obiteljski liječnici nam kažu da još ne znaju kako bi to točno trebali izvesti.

S treće strane - zbunjeni građani.

Štefica iz Zagreba kaže kako je pokušala, ali i da joj je sestra rekla kako još nisu ništa dobili.

Sandra iz Zagreba ističe kako su i ovako nedostupni..

"A sada još ako počnu testirati, ne znam...samo molim Boga da budem zdrava i da ne trebam doktora, jer do doktora sada ne možeš doći", rekla je.

Kod obiteljskih liječnika u funkciji bi sve trebalo biti od ponedjeljka, kažu u ministarstvu.

''Na temelju pozitivnog rezultata izabrani liječnik određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.''

U kojoj je danas, uz 8958 pozitivnih na PCR-u, bilo i 2875 pozitivnih na brzim testovima.

Kako nas je po novom popisu manje, skočio je broj cijepljenih.

Gledajući ukupan broj stanovnika, tako je sada prvu dozu primilo oko 58 posto stanovnika, a dvije doze 56,1 postoz. Booster dozu je primilo nešto više od 17 posto stanovnika.

Dr. Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojašnjava kako to znači da je opet proporcionalno povećanje od oko 2 posto.

Cijenu neprocjepljenosti plaća splitska bolnica koja je i dalje pod pritiskom, ali zato je u riječkoj stanje bolje. Na tom području je i procijepljenost bolja.

Prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana, pomoćnica ravnatelja KB RIjeka navodi kako je broj hospitalizacija, kao i teških kliničkih slika, odnosno broj pacijenata na respiratoru - u stalnom blagom padu.

Sve upućuje na to da je omikron blaži. No, profesor Trobonjača o tome i dalje oprezno.

Dr. sc. Zlatko Trobonjača pojašnjava kako se virus, koliko su vidjeli, više širi po bronhalnom stablu, a manje po plućnom tkivu i time onda na neki način izaziva sam po sebi blažu bolest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće biti potreban PCR Objavljeni detalji: Obiteljski liječnici dobili upute za brzo antigensko testiranje, poznat i datum početka

Pročitajte i ovo Željka Karin RAVNATELJICA NZJZ-a Iz Splita stižu i dobre vijesti: ''Ne stvaraju se gužve i nema miješanja zdravih i bolesnih''

A i akumulirala se imunost. Što cijepljenjem, što preboljevanjem.
Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog, ističe kako će u jednom trenutku ta imunost biti tolika da će moći taj virus blokirati.

"Ja vjerujem da će se to dogoditi ove godine, pogotovo u drugom dijelu ove godine, da će naše društvo imati toliko imunosti da ćemo se ipak moći odupirati u novim sojevima ovog virusa", zaključio je Trobonjača.

Protiv kojeg, čini se, dobro djeluje novi lijek koji je nedavno stigao u Hrvatsku.

Prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana, pomoćnica ravnatelja KBC Rijeka kaže kako su do sada taj lijek dali 18 pacijenata i rezultati su obećavajući.

To se isto ne može reći za organizaciju sustava testiranja koja očito šteka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene