Obavijesti Pretražite Navigacija
Veliki intervju za Dnevnik Nove TV

Beroš otkrio detalje o dogovoru za rusko cjepivo te poručio: "Ruski veleposlanik mi je kazao kada očekuju dozvolu EMA-e"

Aktualno Galerija Vili Beroš - 2 Vili Beroš - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 4 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 2 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš - 3 Galerija 1/4 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV govorio je o planu cijepljenja, cijepljenju preko reda, ali i problemima u zdravstvu.

Ministar zdravstva Vili Beroš s Mislavom Bagom u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV razgovarao je o aktualnim temama koje se tiču njegova resora - planu cijepljenja, inspekcijama cijepljenja preko reda te problemima u zdravstvu.

Kaže da mu je, kao ministru, žao što je u fokusu tema cijepljenja preko reda, umjesto procjepljivanje što više građana.

''Nije bilo moguće predvidjeti takav tijek zbivanja. Epidemiolozi koji su zaduženi za provedbu cijepljenja nisu smatrali da bi to mogao biti problem'', kazao je.

Vili Beroš - 2 Vili Beroš u Dnevniku Nove TV - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na pitanje koliku je štetu Stožeru nanijela Alemka Markotić činjenicom da je cijepila svoju majku, Beroš kaže da ona nije politički član te nije mogla nanijeti štetu.

''Njezina majka je po više kriterija najrizičnija skupina'', rekao je i kaže da ne vidi ''kako bi mogla postojati politička odgovornost'' Alemke Markotić.

''Na svakome tko cijepi je da s aspekta svojih moralnih normi provede cijepljenje. Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima'', kaže. Dodao je da on nikoga svog nije cijepio preko reda.

Pročitajte i ovo Nacionalni stožer civilne zaštite "To je krivo shvaćeno" Kaić: "Nikada nećete dobiti popis cijepljenih". Markotić: "Nijednom novinaru nisam omogućila cijepljenje preko reda, čula sam da se hvali"

Ponovio je da je zatražio od svih ustanova podatke iz registra o tome tko je cijepljen.

''U slučaju nepravilnosti u ustanovu će se uputiti inspekcija. Ako je propust u postupanju uputit će se predmet Hrvatskoj liječničkoj komori koja će sukladno kodeksu etike i deontologije odlučivati o disciplinskoj odgovornosti, a u slučaju detekcije drugih elemenata bit će predmet upućen na daljnje postupanje DORH-u'', objasnio je.

''Razgovarao sam s ruskim veleposlanikom...''

Na pitanje o ruskom cjepivu, Beroš je otkrio da je razgovarao s ruskim veleposlanikom te je dogovorena suradnja, a sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku. ''Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava'' kaže.

"Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati'', otkrio je Beroš.

Ministar kaže da će se procjepljivanje građana u Hrvatskoj ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva.

Na pitanje hoće li građani moći birati kojim se cjepivom žele cijepiti, ministar odgovara: ''Ovisi o tome koliko čega će biti u datom trenutku. Ako bude dovoljno cjepiva, nema ništa protiv te opcije''.

Liječenje treba i zdravstvo

Ministar je govorio i o dugu veledrogerijama. Kaže da, osim korona krize, postoje još četiri elementa koja utječu na financijsko stanje u zdravstvu. To su, među ostalim, izdvajanje za zdravstveni proračun i premali limiti bolnica. Između 23 i 27 milijardi kuna godišnje se troši na zdravstveni sustav.

''U budućnosti ćemo svi mi morati više izdvajati za zdravstvo'', poručuje Beroš i dodaje da će ''Vlada učiniti sve da spriječi blokade hrvatskih bolnica''.

''Hrvatsko zdravstvo, nakon što prođe COVID, također treba liječenje i ozbiljne reforme. To je neupitno'', kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veledrogerije prozivaju Dugovi rastu do 5,7 milijardi kuna: "Svaka peta bolnica prestala je s plaćanjem. Nalazimo se na točki pucanja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bijeli štrajk Zbog problema koji traje godinama: Od utorka štrajka više od 700 vozača saniteta širom Hrvatske

Osvrnuo se i na štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Kaže da oni ne mogu tražiti isti koeficijent kao i vozači kola Hitne pomoći jer ''ne obavljaju iste radnje''.

''Vozači hitne pomoći su i u većem životnom riziku, voze kroz crveno svjetlo i jure, za razliku od vozača saniteta. Međutim, u Ministarstvu zdravstva radi radna skupina sastavljena od njihovih predstavnika koja se usuglasila da koeficijent bude povećan'', otkrio je.

Reporter, urednik i politički komentator Nove TV, Mislav Bago, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV osoba godine.

Podržite ga svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene