Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Hitno riješiti''

Beroš o ruskom cjepivu: ''Poslali smo zahtjev Rusiji za dokumentaciju koja je HALMED-u potrebna za odluku o kvaliteti cjepiva. Moguće je da se ne čeka odluka EMA-e''

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je danas nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V. Otkrio je da se od Ruske Federacije zatražila potrebna dokumentacija na temelju koje bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, mimo odluke Europske agencije za lijekove (EMA), odobrio korištenje i uvoz Sputnjika.

Ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu za medije u Svečanoj dvorani Banskih dvora.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna pripreme za jesen Beroš okupio Krizni stožer, otkrio kako namjeravaju zaustaviti širenje epidemije: Poznato i hoće li se vratiti covid potvrde

Najprije je govorio o nabavci ruskog cjepiva Sputnjik V.

''MVEP je poslao zahtjev Ruskoj Federaciji za dokumentaciju koja je HALMED-u potrebna za odluku kvaliteti i sigurnosti cjepiva. Zamolio sam da to bude što prije'', rekao je.

Potvrdio je da postoji mogućnost da se za korištenje Sputnjika ne čeka odobrenje Europske agencije. ''Već smo komentirali mogućnost da bez odluke Europske agencije za lijekove HALMED regulira odobrenje i po hitnom postupku uveze cjepivo koje zasad nema centralno odobrenje'', kaže Beroš.

Otkrio je koliko bi se dugo čekalo na zeleno svjetlo od HALMED-a. ''Vjerujem da će ta analiza zahtijevati neko vrijeme, ali riječ je o danima ili tjednima, a nikako mjesecima'', zaključio je.

Dug veledrogerijama

Osvrnuo se i na dug veledrogerijama. Kazao je da se problem mora riješiti zajedničkim snagama i razgovorom. ''Pred nama su veliki izazovi. Zdravstveni sustav u ovom trenutku nije financijski održiv. Ova krizna godina je nalgasila negativne financijske uzroke'', rekao je ministar.

Dodao je da povećanje zdravstvenog doprinosa nije jedini način povećanja financija zdravstvenog sustava. ''Osim izdvajanja od plaća naših građana moguće je i izdvajanje iz proračuna. Međuresornim razgovorom se to može postići'', poručio je.

Telefonski razgovor s Rusijom

U utorak je ministar razgovarao s ruskim veleposlanikom koji je nakon telefonskog sastanka izvijestio da je Hrvatska potvrdila interes za cjepivo Sputnjik V.

''Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze koronavirusom te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku", objavio je veleposlanik na Facebooku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene