Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nas još čeka do kraja godine

Hoćemo li nakon Uskrsa i Božić dočekati uz propusnice i ograničenje putovanja? Ovo su uvjeti pod kojima se trenutno može ući u Hrvatsku

Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 2
Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 2 Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 3 Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Šćulac, načelnik Civilnog stožera Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, načelnik Civilnog stožera Primorsko-goranske županije Foto: DNEVNIK.hr +0 Prometna policija kontrolira e-Propusnice - 1 Galerija 1/4 >>
Uskrs je prošao uz ograničenja kretanja i putovanja. Hoće li i Božić? Dok se čeka odluka o ograničenjima putovanja unutar Hrvatske, ograničenja za ulazak u zemlju i dalje su na snazi. Ulazak je moguć samo onima s negativnim PCR testom.

Nagađa se da bi se ponovno mogle uvesti e-propusnice. "Sigurno je da će ovaj režim koji je sada uspostavljen, biti produžen, a ukoliko bude nekih pojedinačnih korekcija o tome ćemo blagovremeno komunicirati", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nemaju simptoma Iako su primili obje doze cjepiva, korisnici Doma za starije Raša pozitivni na koronavirus Slika nije dostupna Dobro se drže Iz Istre stiže važan apel roditeljima i učiteljima: ''Takvo me ponašanje žalosti''

Blagdanska putovanja, dolazak iseljenika, posjet obitelji iz jednog u drugi grad ili županiju, epidemiološki su jasna stvar - veća je mogućnost širenja zaraze.

"To je na razini struke poznata mjera, ali evo s njom se obično ne ide odmah nego se poduzima ako situacija ajmo reći eskalira odnosno ne ide u dobrom smjeru. A prema ovome sada kako je očito još uvijek ne ide u željenom smjeru tako da je to jedna od mogućnosti", pojasnila je Iva Pem Novosel, epidemiologinja ZZJZ RH.

Zagrebački stožer će, kaže, prihvatiti svaku odluku Nacionalnog. "Zadatak našeg stožera je da se pridržavamo svih preporuka i da te preporuke provodimo kraj", izjavila je Olivera Majić, zamjenica načelnika Stožera CZ Zagreb. U istri i na Kvarneru smatraju da bi prije propusnica trebalo postrožiti mjere za svakodnevni društveni život.

"To je jedna mjera kad ćemo mi doći u bezizlaznu situaciju kad će to biti puno gore, a ja se nadam da nećemo, onda će se primjeniti svaka mjera i za zaštitu zdravlja stanovnika i za zaštitu zdravstvenog sustava i svega, međutim mi nismo u toj fazi", izjavio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera CZ Istarske županije.

"Jednostavno virus je prisutan u svim segmentima i društva i zemljopisno je raspoređen jednako tako da neka ograničenja s obzirom na to da postoje nekakva izrazita žarišta i jednom djelu regije ili subregije u odnosu na druge ne bi imalo puno smisla", uvjeren je  Vladimir Mičović, ravnatelj NZZJZ-a PGŽ.

E-propusnice

Ograničenja za ulazak u zemlju

Dok se čeka odluka o ograničenjima putovanja unutar Hrvatske, ograničenja za ulazak u zemlju i dalje su na snazi. Ulazak je moguć samo onima s negativnim PCR testom.

Na Rupi je promet gotovo nikakav. Prolaze uglavnom teretna vozila i stanovnici koji žive uz granicu.

Mladen Šćulac, načelnik Stožera Primorsko-goranske županije objasnio je koje mjere još moramo znati želimo li, primjerice otputovati u Italiju na tri dana i vratiti se u Hrvatsku. 

"Potrebno je imati PCR test, ne stariji od 48 sati ako idemo na dulje razdoblje. Svakako ga trebamo imati ako se vraćamo nazad iz inozemstva, iz ugroženih područja. Izuzeti su pogranični radnici, osobe koje idu na školovanje, osobe koje sudjeluju u prometu uz još nekoliko manjih stavni", objasnio je. 

Evo pod kojim uvjetima stranci iz primjerice Italije, Slovenije, Austrije mogu ući u Hrvatsku.

"Oni trebaju imati PCR test, ne stariji od 48 sati. Ako ga nemaju moraju obaviti testiranje, odnosno samoizolaciju dok ne dobiju rezultate testa", kazao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene