Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upitan dogovor

Koronavirus smanjuje plaće? Sindikat prosvjete odgovorio ministru: ''Mi moramo biti iza zadnjeg u nizu''

Zbog situacije s epidemijom koronavirusa Vlada bi mogla prekršiti dogovor sa sindikatima prosvjetnih radnika kojim je zaustavljen najduži štrajk u hrvatskoj povijesti. Imamo prvu reakciju sindikata.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, u izjavi novinarima uoči sastanka užeg kabineta u Vladi je doveo u pitanje povišice prosvjetnim radnicima. 

Pročitajte i ovo Darko Horvat testirao se Ministar Horvat u samoizolaciji, njegova pomoćnica ima koronu: ''Nemam nikakvih simptoma, radim od kuće'' Slika nije dostupna Porast broja zaraženih Ministar Horvat kaže da novo zatvaranje proračun ne bi izdržao

"Bez obzira na sve ono što smo u obliku materijalnih prava davali određenim sektorima, ne kažem da će u jednom trenutku doći na naplatu. No dođe li do pada prihoda u državni proračun i smanjenja gospodarske aktivnosti, ja se nadam da su svi oni koji su tražili povećanje svjesni mogućnosti državnog proračuna, pa će isto tako biti svjesni kada nastupi i smanjena gospodarska aktivnost da se neke stvari opet moraju smanjivati", rekao je Horvat. 

Podsjetimo, prosvjetni radnici izborili su povećanje koeficijenata nakon najdužeg štrajka u hrvatskoj povijesti. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec bio je zatečen ministrovom izjavom. ''Ne bih to mogao komentirati, izjava je preuranjena, ne bih hipotetski odgovarao'', bila je prva reakcija Mihalinca na naš upit. Kasnije je dodao da situacija nije jednostavna. ''Ako se išta bude događalo, ako do toga dođe, mi moramo biti ne zadnji, nego iza zadnjeg u nizu'', rezolutno je rekao Mihalinec. Na kraju je ponovio da je ministar prebrzo dao izjavu o mogućem smanjenju plaća.

U 11 sati u Ministarstvu gospodarstva održat će se sastanak na kojem će nekoliko ministara razgovarati s čelnicima gospodarskih udruga i institucija. Horvat je najavio da će na njemu razgovarati o nekim novim mjerama vezano za zemlje u okruženju. 

Dodao je i da je već sada osjetan pad u siječnju i veljači, no o brojkama nije htio govoriti. "Ako to nadoknadimo svojom proizvodnjom, bit ću sretan", rekao je Horvat. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene