Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPOKON U KLUPAMA

Brzim testiranjima ukida se samoizolacija za učenike: "Nema cijene koju nećemo platiti, samo da su djeca slobodna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u tijeku je provedba plana ukidanja samoizolacije za učenike, koja podrazumijeva tjedna testiranja na koronavirus.

Još samo par koraka ostalo je do provedbe najnovijeg plana ukidanja samoizolacije za školsku djecu, koji je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a prema kojem će hrvatskim školama biti potrebno tri milijuna brzih antigenskih testova mjesečno.  

Potez koji podjednako veseli i učenike i roditelje jedini je način da se zdrava djeca napokon oslobode "kućnog zatvora".

"Zdrava djeca moraju se vratiti u školske klupe, a bolesna bi trebala ostati kod kuće", u kratkim crtama taj je plan obrazložio sugovornik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za DNEVNIK.hr.

Trenutno se rješavaju logističke poteškoće: prva je nabava - zbog problema s veledrogerijama, intenzivno se pokušava naći rješenje za pribavljanje tri milijuna testova, koje zatim treba distribuirati u 1300 škola u Hrvatskoj, odnosno 2400 školskih objekata.

U tijeku su razgovori nadležnih za pitanje nabave, pa je nezahvalno nagađati o početku testiranja, no u resornom ministarstvu ističu kako su poprilično optimistični. Moguće je i da provedba plana zaživi u idućih desetak dana. Cijena nabave testova, koja bi se trebala kretati oko 20 kuna po brzom testu nije problem.

"Nema cijene koju nećemo platiti, samo da su djeca slobodna", kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kako je i najavio ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, svim učenicima bit će isporučeni brzi antigenski testovi, pa će ponedjeljkom prije nastave roditelji testirati djecu te u slučaju pozitivnog rezultata obavijestiti razrednike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve na jednom mjestu Detaljan popis po županijama: Ovo su sve škole u Hrvatskoj koje imaju nastavu online

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna slijede razgovori VIDEO Ministar Fuchs otkrio hoće li zatvoriti škole zbog velikog rasta broja zaraženih: "Čak je i Izrael promijenio doktrinu"

U resornom ministarstvu ističu i da se testiranja učenika provode i u drugim europskim zemljama te su se pokazala kao dobar način za ukidanje izolacije za zdravu djecu.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene