Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je ukidanje mjere samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.


Ukida se mjera dvotjedne samoizolacije za dolaske iz Bosne i Hercegovine. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je otvaranje granice prema susjednoj Bosni i Hercegovini.

Vezani članci Turisti u Zadru Slovenski mediji upozoravaju sunarodnjake koji planiraju odmor: "Oprez, u Hrvatskoj broj zaraženih opet skočio do neba" Nacionalni stožer civilne zaštite Drugi najgori dan od početka epidemije: U posljednja 24 sata potvrđeno 130 novih slučajeva. Capak: ''Zatvarat će se noćni klubovi u kojima se pojavi zaraza''

''Kao što smo više puta komunicirali, mi smo u fazi plesa s virusom. Analiziramo na dnevnoj osnovi sve što se događa u zemlji i okruženju. Europska unija izaći će s preporukama i vjerojatno ćemo kao članica EU-a u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granice kad su u pitanju državljani Europske unije i naše susjedne zemlje'', rekao je Božinović.

Objasnio je da će pričekati epilog razgovora u Bruxellesu, ali izvjesno je ukidanje ograničenja.

''To će značiti da se svi koji ulaze u Hrvatsku pridržavaju epidemioloških mjera i više ne bi bilo samoizolacije za one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine'', istaknuo je ministar. Na pitanje kad će se donijeti odluka, rekao je vrlo skoro. ''Najkasnije sutra'', poručio je.

Hrvatska će poštivati preporuke Europske komisije u pogledu otvaranja granica, sukladno epidemiološkoj situaciji, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Dodao je da će u tom pitanju postupati koordinirano s drugim državama članicama EU-a te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora.

BiH je već ranije odustala od najavljenih protumjera na granici. No, Slovenija planira izbaciti Hrvatsku s liste sigurnih zemalja i poručuju da bi naša zemlja trebala zabraniti okupljanja na zabavama.