Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skijališta na mukama

Usred sezone našli se u ozbiljnim problemima: Nude plaću i do 6000 eura, no za posao se ne javlja - baš nitko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se broj rezervacija polako povećava, broj zaposlenih u austrijskim skijalištima strmoglavo pada, unatoč visokim plaćama.

U Austriji nedostaje radnika u domaćim skijalištima, pogotovo nakon uvođenja karantne i strogih mjera, piše portal Heute.at.

Peter Mayer, vlasnik agencije za zapošljavanje ljudi, kaže kako zimski turizam pati zbog nedostataka radne snage. ''Postoje kompanije u Ischglu, Söldenu ili Kitzbühelu koje plaćaju između 4500 i 6000 eura za dobrog kuhara koji tečno govori njemački'', kaže Mayer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAKO TO IZGLEDA NA TERENU Nova pravila za ulazak u Italiju poremetila planove Hrvatima: "To znatno utječe na cijenu"

Dok se broj rezervacija polako povećava, broj zaposlenih u skijalištima pada. To brine Thomasa Geigera, direktor sektora turizma u tirolskoj privrednoj komori.

''Izazov za kompanije u potrazi za dovoljnim brojem zaposlenih je dramatičniji nego ikad. Trenutno samo AMS ima gotovo 4500 slobodnih radnih mjesta. U stvarnosti je, međutim, stvarna potreba za zaposlenima znatno veća'', kaže on.

Pročitajte i ovo Kristijan Tominić NIŠTA BEZ POTVRDE Kako izgledaju skijališta pod COVID mjerama: ''Ljudi žele skijati, ići u prirodu, to su najbolja antitijela, voditi ljubav i zabaviti se''

''Prijava za posao trenutno nema niti iz Njemačke niti iz inozemstva. Mnogi dugoročni stalni zaposleni su također napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti. Stalno otvaranje i zatvaranje je otrov za industriju'', otkriva Geiger. Prije pandemije su konobari dobivali u jednom danu mogli zaraditi 3000 i 4000 eura samo od napojnica, dodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene