Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sukob

Bulj i lokalni stožer u školi ukinuli maske, iz županije se usprotivili. Oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja

Tek što je načelnik sinjskog stožera, na prijedlog gradonačelnika Mire Bulja donio odluku o ukidanju obveze nošenja maski u školama za učenike i nastavnike, reagirali su iz Splitsko-dalmatinske županije.

Pojavio se novi sukob oko maski u školama. Miro Bulj, gradonačelnik Sinja želi da se u osnovnim i srednjim školama ne nose maske. Lokalni stožer odluku je donio, no županija to ne dopušta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Slika nije dostupna DETALJAN VODIČ Od danas na snazi nova pravila: Donosimo tko, gdje i na koji način mora nositi masku za lice ili medicinsku masku

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič izvjestio je da se o sukobu oglasilo i nadležno Ministarstvo obrazovanja. 

"Oni kažu kako lokalni stožer može donijeti odluku o ukidanju nošenja maske, ali samo ako je epidemiološka situacija povoljna i na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača. To u ovome trenutku nije tako i sva djeca i učitelji u svim školama na području grada Sinja idućih dana trebaju nositi maske", rekao je Jurič.

"Danas je u Sinju 17 zaraženih, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 310", dodao je Jurič.

Reagirali iz županije

Povodom odluke o ukidanju obveze nošenja maski u školama, prof. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, dao je izjavu koju prenosimo u cijelosti.

"Učenici u sinjskim osnovnim i srednjim školama sutra i u dogledno vrijeme moraju nositi maske, sukladno mjerama koje su propisane od HZJZ-a i Ministarstva. Razlog je nepovoljna epidemiološka situacija u cijeloj Županiji i danas rekordan broj zaraženih", navodi u svojoj izjavi Đonlić.

"Gradonačelnik Bulj ili ne pozna propise ili namjerno potencira ovo pitanje želeći prikupiti jeftine političke poene. Proceduru za ukidanje mjere nošenja maski pokreće škola, a suglasnost daje osnivač te lokalni stožer", dodao je.

"U ovom trenutku nijedna škola s područja grada Sinja nije uputila takav zahtjev niti bi Osnivač u ovakvoj epidemiološkoj situaciji dao suglasnost za ukidanje te mjere. Prema tome, mjera obaveznog nošenja maski za učenike i nastavnike ostaje na snazi do daljnjega", zaključuje Đonlić.

Prijedlog Mire Bulja

Naime, na prijedlog gradonačelnika Grada Sinja Mire Bulja načelnik Stožera civilne zaštite Denis Bobeta donio je u srijedu Odluku u kojoj preporučuje ukidanje obveze nošenja maski za učenike, učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola.

"Ova preporuka se donosi zbog upitne svrhovitosti mjere, s obzirom da se učenici, koje se obvezuje na nošenje maski tijekom nastave, bez maski druže za vrijeme odmora ne poštujući nikakve mjere", navodi se u odluci stožera, ali i u prijedlogu Bulja.

Bulj je i u kolovozu uoči Alke i svetkovine Velike Gospe u prijeporu s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite tražio ublažavanje epidemioloških mjera ističući kako u drugim gradovima okupljanja nisu problem te "kao da korona živi samo u Sinju".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene