Koronavirus u Švicarskoj
Koronavirus u Švicarskoj Foto: Afp

Švicarska će u ponedjeljak zatvoriti sve trgovine osim onih s nužnim potrepštinama, objavila je u srijedu vlada koja je više tjedana oklijevala primijeniti strože mjere.


Vlada je također objavila u srijedu da tvrtke moraju odrediti zaposlenicima da rade od kuće koliko god je moguće. Te mjere, koje se uvode kasnije nego u ostalim europskim državama, čine se nužnima radi suzbijanja novih sojeva koronavirusa, piše dpa.

Vezani članci Transport čovjeka sa simptomima koronavirusa u Pretoriji, ilustracija Na jednom kontinentu smrtnost od COVID-a dramatično porasla: "Ovo postaje zabrinjavajuće za sve nas" Granični prijelaz, ilustracija Iz MUP-a dodatno objasnili tko se i kada bez testa i izolacije može vratiti u Hrvatsku iz Srbije, BiH i Crne Gore

Osim toga vlada će produljiti sadašnje zatvaranja restorana, teretana i kulturnih objekata još pet tjedana, do kraja veljače.

"Ovo je bolno i ponekad izaziva ljutnju. To je u ljudskoj naravi", rekao je predsjednik Guy Parmelin. "Ali moramo ostati mirni", dodao je.

Unatoč novim i produljenim ograničenjima, većina švicarskih škola i skijališta ostala je otvorena.

Savezni ured za javno zdravlje zabilježio je 3001 novi slučaj zaraze koronavirusom u srijedu. Broj zaraženih na 100.000 ljudi tijekom 14 dana stoji na 477,5 - mnogo više od 155, koliko je u susjednoj Njemačkoj.

Švicarska očekuje treći val COVID-19 u veljači zbog novoga, zaraznijeg soja virusa koji se proširio iz Britanije, rekao je ministar unutarnjih poslova Alain Berset.