Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Eminentni hrvatski imunolog: "Nisam za uvođenje obveznog cijepljenja, ali jesam za upotrebu COVID potvrda kao alata za prevenciju širenja bolesti"

Iako svaki dan slušamo lošu statistiku, sve više mladih u bolnicama - cijepljenje u Hrvatskoj i dalje stagnira. Dosad je u potpunosti cijepljeno 51,92 posto odraslog stanovništva.

U Hrvatskoj ne jenjava situacija s koronavirusom. U nedjelju je zabilježen 1301 novi slučaj te je preminulo 19 osoba. Više od 900 ljudi je na bolničkom liječenju, a hospitalizirano je više sve mladih.

Što o svemu kažu imunolozi, u Rijeci s novoizabranim predsjednikom Europske federacije imunoloških društava Bojanom Polićem razgovarala je reporterka Katarina Jusić. Polić je na funkciju predsjednika Europske federacije imunoloških društava izabran za razdoblje 2024.-2027.godine. Predstojeće tri godine djelovat će uz predsjednicu Fredericu Sallusto, a 2024. godine preuzeti i predsjedanje ovom uglednom federacijom.

"Ja nisam za uvođenje obaveznog cijepljenja, ali jesam za upotrebu COVID potvrda kao alata za prevenciju širenja bolesti", rekao je.

Koronavirus je opasna bolest, dodaje, i na tjednoj bazi umire od 100 do 150 osoba. Kada se to usporedi s gripom, toliko osoba umre u jednoj sezoni. "Cijepljenje je jedina prevencija takve pošasti", izjavio je.

Pročitajte i ovo Marko Kutleša IMA KORONU Trudnica iz Sarajeva zbog zatajenja pluća prevezena u Zagreb: "Ova terapija se koristi kad pluća potpuno zataje i respirator nije dovoljan"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Značajan porast novozaraženih i preminulih u odnosu na prošli tjedan: Provjerite stanje u svojoj županiji

Mlade ženske osobe kao strah od cijepljenja navode strah od neplodnosti. "Dezinformacije o neplodnosti šire se društvenim mrežama. Temelje se na floskuli da je S protein sličan proteinu u uterusu i da se stvaraju nekakva krosaktivna protutijela. Prava opasnost leži u infekciji jer napada spolni sustav i muškarca i žene", objasnio je. Dakle - cijepljenjem se može prevenirati povećanje neplodnosti.

Krajem godine trebao bi stići lijek protiv COVID-a. "Njegova učinkovitost ide do 50-ak posto, prema znanstvenim istraživanjima. Lijek se treba uzeti na vrijeme da bi se spriječila replikacija virusa, ali to ne može zamijeniti cijepljenje", zaključio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene