Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA STUDIJA

Jedna vrsta maski pruža visoku zaštitu: "Mogućnost zaraze u stvarnom životu 10 do 100 puta manja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FFP2 maske pružaju vrlo visoki stupanj zaštite od zaraze pod uvjetom da se pravilno nose, proizlazi iz studije Instituta Max Planck u Goettingenu objavljene u subotu.

"Ako se jedna zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostru i s malo razmaka, mogućnost prijenosa zaraze i nakon 20 minuta iznosi svega jedan promil", stoji u studiji Instituta Max Plancka za dinamiku i organizaciju iz Goettingena.

Pročitajte i ovo Trpimir Goluža na sjednici Gradske skupštine scena sa sjednice MOST-ovac se pojavio s plinskom maskom u Gradskoj skupštini: "Stavio sam ju da dokažem poantu..." Muke po testiranju na koronavirus - 4 iz minute u minutu Stožer objavio brojke: Zabilježen blagi porast u odnosu na prošli petak, preminulo 14 ljudi

Uvjet za ovako visoki stupanj zaštite je pravilno postavljanje maske što se posebice odnosi na predio na vrhu nosa koji mora biti čvrsto priljubljen, stoji u studiji objavljenoj u američkom znanstvenom časopisu "Proceedings" Američke akademije znanosti (PNAS).

Kod nepravilnog položaja maske opasnost od zaraze se povećava na četiri posto.

Tijekom eksperimenata znanstvenici su isprobavali različite aspekte poput veličine kapljica, dinamiku pri disanju kao i različite forme zaštitne maske.

"Mogućnost zaraze u stvarnom životu je deset do sto puta manja ali mi smo stvorili najnepovoljnije uvjete kad je u pitanju zaštita", rekao je direktor Instituta Max Planck i jedan od voditelja studije Eberhard Bodenschatz.

Suprotno tomu susret dvije osobe koje ne nose maske a od kojih je jedna zaražena će vrlo vjerojatno završiti zarazom zdrave osobe.

"U tom slučaju će zdrava osoba koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i nekoliko minuta udiše zrak zaraženog s velikom vjerojatnošću biti zaražena", rekao je Bodenschatz.

On zato smatra je nošenje maski i dalje vrlo dobro sredstvo u sprječavanju širenja koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene