Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pao interes

Koprivničko-križevački Stožer odustao od odgode cijepljenja, sutra će AstraZenecom ipak cijepiti one koji žele

Stožer civilne zašite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako će privremeno odgoditi planirano cijepljenje u punktu Sveti Petar Orehovec. Iako se stekao dojam da se cijepljenje odgađa zbog upotrebe AstraZenecina cjepiva, čiju su primjenu privremeno obustavile neke europske zemlje, Stožer je pojasnio kako je razlog zapravio bio u malom interesu građana.

Županijski Stožer civilne zaštite županije donio je odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu planiran za srijedu, 17. ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljeno 17,7 posto stanovnika Vodeća epidemiologinja umiruje: "Rizik od tromboze daleko veći kod zaraženih koronavirusom nego kod cijepljenih" Slika nije dostupna Tvrdili da su bili dio ispitivanja Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda

Svoju odluku Stožer je dodatno pojasnio na konferenciji za medije te poručio kako se od najavljene odgode punkta ipak odustalo. 

"S obzirom na dojavu o velikom broju odustajanja prijavljenih građana za cijepljenje, odlučili smo punkt prebaciti za idući tjedan. Kako je organizacija pukta je jako zahtjevan posao, iziskuje značajne materijalne i ljudske resurse, mislili smo da odgodimo taj punkt do mišljenja Europske agencije za lijekove. Ako bi mišljenje bilo pozitivno možda bi potaknulo i druge sugrađane da se cijepe AstraZenecom", naglasio je načelnik Stožera KKŽ Ratimir Ljubić

Dodao je kako je pogrešno protumačeno da je Stožer protiv cijepljenja AstraZenecom te je pozvao zainteresirane građane da se ipak dođu cijepiti u srijedu na organiziranom punktu koji će se ipak održati.

Draženka Vadla, ravnateljica HZJZ-a Koprivničko-križevačke županije rekla je kako privremena obustava nije vezana za nikakvu stručnu procjenu.

"Naglašavam da su sva cjepiva jednako vrijedna”, rekla je i apelirala na sve sugrađane da se cijepe. 

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ponovio kako je odgoda donesena zbog organizacije punkta. 

"Nema tu nikakvog spektakla", rekao je Koren. 

Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv koronavirusa cjepivom AstraZeneca za stanovnike triju općina. Iz Stožera su izvijestili kao se cijepljenje privremeno odgađa do donošenja mišljenja Europske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje u četvrtak, 18. ožujka.

Na području Koprivničko-križevačke županije dosad su cjepivima Pfizera, Moderne i AstraZenece cijepljena 6363 građana prvom te 1961 drugom dozom, prilikom čega nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave.

Pismo županijama

Nacionalni stožer u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva poslao je pismo svim županijama u kojemu će podsjetiti na zakonske odredbe vezane za cijepljenje i probleme do kojih bi moglo doći na razini države zbog lokalnih odluka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene