Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čime se cijepiti?

Što s onima koji čekaju drugu dozu ako prestane stizati AstraZeneca: "U tom slučaju cijela je država u banani"

Europska unija zasad nije obnovila ugovor o nabavi cjepiva AstraZeneca, pa je upitno što će biti s onima koji bi se nakon lipnja trebali cijepiti drugom dozom tog cjepiva.

Do kraja današnjeg dana Zagreb bi mogao utrošiti i posljednju dozu cjepiva AstraZenece, no nadležni zasad tvrde da oni koji čekaju svoju drugu dozu tim cjepivom nemaju razloga za brigu. 

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uvjerava da će svi primiti i svoju drugu dozu. "Ne mogu vam odgovoriti za AstraZenecu jer nismo dobili još informaciju koliko će doći ovaj tjedan. Svi će sigurno dobiti drugu dozu'', rekao je danas Capak. 

Slično tvrdi i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji zasad vjeruje da će biti sve u redu s dostavom tog cjepiva u glavni grad. "AstraZeneca će dolaziti i u svibnju i lipnju, mislim da tu ne bi trebalo biti problema", rekao nam je Šostar.

No problem bi mogao nastati ako nakon lipnja doista bude obustavljena nabava toga cjepiva na razini Europske unije, što je ranije najavljeno. U tom slučaju u problemu neće biti samo Zagreb. "Ako se to dogodi, onda je cijela država u banani", rekao nam je Šostar te nas uputio na Ministarstvo zdravstva. 

Pročitajte i ovo Stjepan patalen: Bolnička posjeta - 2 Susret nakon cijepljenja Stjepan sad konačno može svojoj ljubavi: "Tri mjeseca nisam bio ovdje. Tri mjeseca"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti za Hrvatsku Merkel prelomila, svi mogu na godišnji odmor neovisno o cjepivu: "Opadanje incidencije predstavlja slobodu za sve ljude"

Tamo su zaprimili naš upit, međutim do trenutka objave teksta nismo dobili odgovor na pitanje može li se dogoditi nestašica cjepiva AstraZenece nakon lipnja te što će biti s ljudima koji bi tada trebali primiti svoju drugu dozu toga cjepiva. 

Nema novih narudžbi

Da zasad nema novih narudžbi na razini Europske unije, objavio je u nedjelju europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, dan nakon što je EU potpisao novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom. "Nismo obnovili narudžbu nakon lipnja. Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Breton za radio France Inter, ali nije isključio potencijalnu novu narudžbu u kasnijoj fazi.

Europska komisija u travnju je pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog nepoštovanja ugovora o isporuci cjepiva protiv COVID-19 i zato što nije imala "pouzdan" plan kako bi osigurala pravovremene isporuke cjepiva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene