Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Fuchs komentirao dekana Pavelića

Capak najavio: "Mi ćemo na jesen svakako cijepiti djecu. No za roditelje nije obavezno pa neće biti ni za njih"

Aktualno Galerija Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Alemka Markotić Galerija 1/3 >>
Predstavnici stožera Civilne zaštite i ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas su zajedno u HNK.

Dodijelili su priznanja i zahvalnice na Državnoj smotri učeničkih radova u pilot-projektu "Biosigurnost i biozaštita" u osnovnim i srednjim školama u RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVE VIŠE ZARAŽENIH U strahu od zaraze počeli cijepiti djecu: Od ranog jutra tisuće u redovima pred školama Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONAVIRUSA U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe

Nakon dodjele članovi stožera i ministar dali su izjave za medije. Krunoslav Capak govorio je i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe. Naveo je neke primjere.

"Sutra će u 19:30 Đani Stipaničev odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu, gdje se organiziraju kazališne predstave. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima su se određeni stožeri služe da bi stimulirali ljude. O tipovima novčanih nagrada nismo još razgovarali. Iako HZJZ ima iskustva i s time, kad smo cijepili djecu, u romskim naseljima smo davali novčane nagrade onima koji su se odazvali", rekao je i dodao da nije zadovoljan činjenicom da se cijepljenje usporilo.  

Mogući punktovi u školama

Razmišlja li se o cijepljenju djece? Ministar Fuchs kaže da ne odlučuje o tome Ministarstvo, već struka, nakon istraživanja. 

Pfizer cjepivo je registrirano za djecu od 12 do 18, uskoro će to biti i Moderna.

"Mi smo govorili da djeca nisu prioritet, ali da bi trebalo cijepiti djecu s kroničnim bolestima. Mi ćemo na jesen svakako cijepiti djecu. Međutim, ni za odrasle nije obavezno, pa neće biti ni za djecu. To će biti na dobrovoljnoj bazi. Roditelj će morati potpisati informirani pristanak. Kao što je slučaj za cijepljenje protiv HPV-a", rekao je Capak.

"Vrlo rijetko se hoda po školama. Postoje ambulante školske medicine. Postoji mogućnost da se u ordinacijama liječnika školske medicine to organizira, a naravno da je moguće, ako se organizira punkt u školi, da cijepi i u školi", pojasnio je i dodao da će se detalji znati u jesen.

Slučaj dekana iz Pule: "Ne opravdavam istup"

Komentirali su navode Krešimira Pavelića, dekana Medicinskog faksa u Puli o navodnim komplikacijama koje se vežu za cijepljenje protiv koronavirusa. Fuchs kaže da je ostao malo iznenađen.

 "Ovakav istup nije za javnu scenu nego nešto o čemu se raspravlja na znanstvenim skupovima, među znanstvenicima i u znanstvenim časopisa. Ne kanim ulaziti u neke od njegovih . ne stavova nego citiranih dijelova. Jer za svaki argument postoji čitav niz protuargumenata. Jedino se kroz jednu takvu diskusiju može dolaziti do određenih zaključaka. Mi u ovom trenutku nemamo nikakvu drugu mogućnost borbe protiv ove epidemije. Da je postojalo cjepivo 1918., španjolska gripa ne bi odnijela preko 50 milijuna žrtava. Mislim da je ovo neoprezno iznesen stav. Svi moramo nastojati da dođemo do što veće procijepljenosti", rekao je Fuchs. Naglasio je da podržava znanstvena raspravu sa svim argumentima, ali da se u javnost mora nastupati drugačije. 

"Ne opravdavam ovaj njegov istup. Što se tiče njegova naslova dekana, to je interna stvar Sveučilišta u Puli koje je integrirano sveučilište. Ima pojedine organizacijske jedinice unutar sebe koje naziva, recimo fakultetom medicine. No to nije fakultet medicine u onom smislu kako percipiramo onaj u Zagrebu, Rijeci ili na primjer u Splitu Ta organizacijska jedinica nema svoju pravnu osobnost", rekao je i dodao da taj studij medicine još nije prošao sve aplikacijske postupke.

"Zašto su oni to nazvali fakultet medicine i zašto njega zovu dekanom, to morate pitati rektora Sveučilišta u Puli", dodao je Fuchs.

Markotić: Određena zaštita trebala bi trajati godinu, dvije, tri...

Markotić kaže kako se promatraju zdravstveni djelatnici koji su se među prvima cijepili, a o rezultatima će obavijestiti javnost. Ne zna se ima li u slučaju korone doživotnog imuniteta. 

Dodaje da je struka vjeruje kako bi određena zaštita trebala trajati godinu, dvije ili tri. Zatim se i ona osvrnula na izjave Krešimira Pavelića. 

"U znanosti je uvijek dopušteno propitivanje. Raspravama je mjesto na znanstvenim i stručnim skupovima Tek kad je nešto do kraja dogovoreno, onda se ide u javnost. Otkad su cjepiva otkrivena je pokazano da su spasila velik broj života. Imali ste velike boginje, to je dokaz kako jedna opasna bolest iskorijenjena cijepljenjem. Zatim polio", nabrajala je. 

Capak je rekao da je moguće primiti drugu dozu izvan mjesta prebivališta, ali da nije dobro da to bude masovno jer je zdravstveni sustav određenog područja prilagođen broju stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene