Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet pao 90 posto

Zakon kojemu se vesele građani putničke agencije tjera u kut: "Mi smo to uplatili partnerima u raznim dijelovima svijeta..."

Aktualno Galerija Aerodrom, ilustracija Aerodrom, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Avion, ilustracija Galerija 1/2 >>
Veselje zbog mogućeg povratka novca za neostvarena putovanja bilo je kratkog vijeka. Iako se zakon mijenja i ide u korist građanima, putničke agencije tjera u kut. Kažu - novca nemaju, baš kao ni posla. A od Vlade su za sad dobili samo 4.000 kuna po zaposleniku.

Putničke agencije su pred krahom. A pred njima je novi izazov - vratiti novac za nerealizirana putovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POD MJERAMA ILI BEZ NJIH Kamo, kada i po kojim uvjetima mogu putovati Hrvati: Donosimo pregled država u koje možete putovati Sve se otkazuje zbog koronavirusa - 1 Problemi zbog epidemije Vjenčanja, letovi, putovanja i kultura – otkazani. Samo je ovo u cijeloj priči ostalo nepromijenjeno

"Mi smo taj novac uplatili partnerima u raznim dijelovima svijeta i ti povrati sporo ili nikako dolaze. Na sve moguće načine nastojimo iznaći sredstva i agencije su se spremne i dodatno kreditno zadužiti", kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Vlada im je obećala jamstva za kredite. Iznosi tih kredita nekim agencijama nisu dovoljni, a zasad ih nude tek četiri banke. Jednoj od njih obratio se i Ivo. Evo što su mu rekli.

"Da prije četvrtog mjeseca uopće neće primati zahtjeve, što onda sve skupa produžuje tu neku agoniju, jer znate i sami, obrada kredita do faze isplate novca traje mjesec i pol, nekada i više", govori Ivo Fatović, vlasnik turističke agencije

Iz ministarstva poručuju da će uskoro biti potpisani ugovori s još šest banaka. A kada će oni kredite staviti u ponudu?

"Mogućnost podnošenja zahtjeva za kredit ovisi o tome kojim tempom će pojedine poslovne banke pristupiti i implementirati Program u svoje poslovanje", poručuju iz Ministarstva turizma.

Začarani krug tu ne prestaje. Jer svoj novac čekaju i oni koji putovanja nisu vidjeli - ali jesu platili.

"Mislim da jedino nam je rješenje čekati. A čekamo toliko... Samo da se vrate naša sredstva, samo to želimo", žali se Almir Omerović, otac maturantice.

A agencije kažu - samo žele raditi. Promet im je pao i do 90%.

"Nama bi za početak trebali fiksni troškovi, nadamo se da će u skorijem roku biti odobreni i barem da nam se kaže dokad idu ove mjere jer ovo mjera za mjeru ide mjesec za mjesec...", poručuje Gabrijela Košćica iz Pododbora putničkih agencija u Glasa poduzetnika.

A idu i brojke zaraženih i to u smjeru koji nikom ne odgovara. Pa je povratak normalnom poslovnom ritmu za putničke agencije daleko od mogućeg.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene