Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječe se i mladi ljudi

Bolna iskustva pacijenata koji su gotovo umrli: "Cijepit ću se čim prođe oporavak"

Aktualno Galerija Borba s posljedicama korone - 1 Borba s posljedicama korone - 1 Foto: DNEVNIK.hr Borba s posljedicama korone - 2 Borba s posljedicama korone - 2 Foto: DNEVNIK.hr Borba s posljedicama korone - 3 Borba s posljedicama korone - 3 Foto: DNEVNIK.hr Danijela Butorac Danijela Butorac Foto: DNEVNIK.hr +1 Alen Androšec Galerija 1/6 >>
Otežano disanje, obamrlost udova, mišićna atrofija, gubitak kose i psihički problemi tek su neke od posljedica preboljelog težeg oblika korone. Onima koji su preživjeli potrebna je stručna medicinska pomoć u oporavku i povratku u normalan život.

Iskustva pacijenata koji su gotovo umrli i njihov oporavak nisu nimalo ugodna. Oporavak onih koji su preboljeli koronu glavni je cilj vježbi u crikveničkoj Thalassotherapiji. Tko je ležao u bolnici zbog ove pošasti 21. stoljeća ne želi to ponoviti.

"Imala sam upalu pluća i bila sam samo dva dana u bolnici, pa mi je to bilo super jer vidjela sam kako su drugi, pa sam shvatila da sam super i odmah ću se cijepiti čim prođe to... odmah ću se cijepiti", kazala je pacijentica Danica Berdi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio USKOK Nova optužnica za lažne covid potvrde: Već šesta skupina okrivljenih Ilustracija 12 okrivljenika USKOK optužio petu skupinu za lažne covid potvrde: Sve su rješavali za 100 eura preko medicinske sestre

Alen Androšec iz Čakovca je pedeset dana bio u bolnici. Ne sjeća se gotovo polovice vremena provedenog na liječenju.

"To vam je bila nedjelja, 25.4. Tri dana poslije ja vam se više ničega ne sjećam, znači ja sam u srijedu popodne, u četvrtak ujutro završio u komi, upala pluća, oba plućna krila i sljedeće što se ja sjećam - 11.5. tamo negdje oko podneva buđenje u Fran Mihaljeviću", ispričao je novinaru Dnevnika Nove TV Marku Balenu.

Alen, kojemu je ovo drugi trotjedni oporavak, cijepljen je jednom dozom nakon preboljenja, a i Danica se nada da će se uskoro cijepiti. Sve ove vježbe koje zdravim ljudima izgledaju kao igra naporne su za post-COVID pacijente.

"Najčešće dolaze radi zaduhe koje nije prije bilo, znači imaju problem s disanjem, naročito u naporu. Kao što ste vidjeli, imamo i mladih ljudi, različitih generacija", kazala je fizioterapeutkinja Danijela Butorac.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trotjednim vježbama pomažu pacijentima da opet stanu na noge. Osim tijela, kod teško oboljelih pacijenata često strada i psiha. Valja naglasiti da se post-COVID pacijente na oporavak prima uz uputnicu i stručno mišljenje specijalista.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene