Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČELO I CIJEPLJENJE MLADIH

Sve je više onih koji se bore s post COVID simptomima: "Najčešće prestaju nakon 6 mjeseci, ali to nije uvijek tako. Možda će kod nekih i trajno ostati"

Aktualno Galerija Naručivanje za cijepljenje putem e-građana Naručivanje za cijepljenje putem e-građana Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje Cijepljenje Foto: DNEVNIK.hr Priprema cjepiva Priprema cjepiva Foto: DNEVNIK.hr +0 Igor Barković Galerija 1/4 >>
Putovanjima pogoduje i dobra epidemiološka slika - danas 280 novozaraženih. Osim prema moru, gužve su nažalost i u post COVID ambulantama. Neke čak imaju i liste čekanja. Dok se s jedne strane tisuće ljudi u Hrvatskoj i dalje oporavljaju od posljedica koje je korona ostavila na njihovo tijelo, s druge strane nastavlja se cijepljenje na koje se sada možete prijaviti i putem e-građani.Počeli su se cijepiti i oni mlađi od 16 godina.

Iva je rođena 2005. godine i danas se cijepila Pfizerovim cjepivom. "Imam 15 godina i cijepila sam se zato šta sam htjela. Htjela sam zaštiti sebe i druge oko sebe. Opuštenija sam jer znam da sam zaštićena od virusa", rekla je Iva reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Jedan novozaraženi više nego jučer: Preminulo još sedam pacijenata

Prvu dozu cjepiva u Hrvatskoj je primilo 7 posto mlađih od 18 godina.

"Očekujemo da će kroz sljedeće mjesece i razdoblje biti sve više tih mladih osoba zainteresiranih, odnosno njihovih roditelja", kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel.

No zainteresiranih za cijepljenje s vremenom je očito sve manje. Pravi dokaz da cjepiva ima dovoljno je činjenica da se na cijepljenje od sada možete prijaviti putem e-građana.

Ne brojimo više samo cijepljene i oboljele, već i one koji imaju posljedice COVID-a. Takvih je u Hrvatskoj oko 14.000. Glavobolja, otežano disanje, dugotrajni kašalj, slabost... samo su neki od post COVID simptoma s kojima se susreću pacijenti nakon preboljenja. Javljaju se i zbog niza drugih problema.

"S koncentracijom, sa spavanjem, kognitivnim funkcijama itd. Mnogi traže i pomoć psihijatara. Najčešće prestaju nakon 6 mjeseci, ali to nije uvijek tako. Ne znamo još. Možda će kod nekih i trajno ostati simptomi", kaže Igor Barković, voditelj post COVID ambulante.

Zabilježeni su i slučajevi pojave dijabetesa.

"Virus sam po sebi može izazvati upalu gušterače koja proizvodi inzulin pa na taj način i oštetiti proizvodnju inzulina koja se može oporaviti, ali i ne mora", dodaje Barković.

I Vera je imala posljedice COVID-a. Preboljela ga je u studenom.

"Bio je onako umor koji je trajao dulje vrijeme u kontinuitetu, možda nekakvih mjesec, mjesec i pol pa su već simptomi bili blaži", rekla je Vera.

Teže oblike post COVID-a koji traju dulje, češće imaju osobe starije životne dobi kao i one s komorbiditetima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene