Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik broj novozaraženih

Capakova zamjenica očekuje porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva: "Ovakvu situaciju dugo nismo imali"

Zbog velikog rasta novih slučajeva zaraze koronavirusom Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, pozvala je na povratak osnovnim mjerama zaštite.

Na 10.691 testirana, ukupno su 3162 novooboljela, preminule su 23 osobe. Na bolničkom je liječenju 939 pacijenata - 131 je na respiratoru.

Pročitajte i ovo Cijepljenje booster dozom - 5 KLJUČ ZA ŽIVOT Prije godinu dana počelo je cijepljenje protiv koronavirusa, zaostajemo za Europom: ''To su naši susjedi, prijatelji i članovi obitelji...'' Ivana Pavić Šimetin SPRIJEČITI MUTACIJU VIRUSA Zamjenica ravnatelja HZJZ-a potvrdila da će Hrvatska 20. prosinca dobiti cjepivo za djecu: Doznajte hoće li i njima trebati COVID potvrde

Epidemiološku situaciju komentira Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 "Ovakvu situaciju već dugo nismo imali. Radi se o broju koji je 27 posto veći nego prošli tjedan. Nakon tri tjedna blagog porasta, sada imamo veći porast. Jučer je bilo 70 posto porasta u odnosu na isti dan prošli tjedan, a prekjučer je bilo 30 posto porasta. Veći porast zahtijeva da se svi vratimo osnovnim mjerama - distanca, nošenje maske, higijena ruku, a posebno cijepljenje.

Europska komisija već pravi razliku za cijepljene i necijepljene zemlje. EK predviđa za zemlje sa velikim cjepnim obuhvatom da i kod popuštanja mjera, kod smanjenja upotrebe maske. neće doći do povećanja broja hospitaliziranih i smrtnih ishoda. U onima sa nižim obuhvatom među koje spada i Hrvatska očekuje se porast hospitalizacija i porast smrtnih ishoda. Pa čak se očekuje tei ishod kod cijepljenih osoba ako i dalje ostane ovakav udio necijepljenih osoba", navela je. 

Kaže kako je u današnjem broju novozaraženih 74 posto necijepljenih. 

"Među 98 novohospitaliziranih 73 posto nije cijepljeno. Imamo i smrtne ishode i osobe na respiratoru. Među njima prevladavaju osobe koje nisu cijepljene. Među osobama koje su preminule ispod 55 godina, radi se o osobama koje nisu cijepljene", ponovila je. 

Rekla je da je uvođenje COVID potvrda ubrzalo cijepljenje u zdravstvu. Ali kaže da se ipak najprije treba fokusirati na dijalog s građanima.

"Radi se o četvrtom valu. Njegova visina, uspon, ali i dokad će uspon trajati, i kad će krenuti nizbrdo, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom na to da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme, počela je školska i akademska godina pa imamo brojke kakve imamo", rekla je. 

Komentirala je i slučaj pacijenta koji je pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti. 

"U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja, osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. S obzirom da od početka pandemije imamo karantene u kući, nije nužna u bolnicama. Nema instance po kojoj bi se moglo zadržavati na prisilnom liječenju. Ali tada se morao držati propisa u kućnoj izolaciji. Kriterij za hospitalizaciju je narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan rezultat. Nema prisilnih hospitalizacija", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene