Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SIGURNOST I EFIKASNOST CJEPIVA

Ravnateljica splitskog NZJZ-a o interesu za cijepljenje djece, mogućim nuspojavama i gdje se zainteresirani mogu javiti

Željka Karin
Željka Karin Foto: DNEVNIK.hr
Danas je počelo i cijepljenje djece - u Hrvatsku je stiglo 48 tisuća doza. Reporterka Nove TV Sofija Preljvukić u Splitu je razgovarala sa ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Željkom Karin.

U srijedu je u Hrvatskoj počelo i cijepljenje djece - u Hrvatsku je stiglo 48 tisuća doza. Reporterka Nove TV Sofija Preljvukić u Splitu je razgovarala sa ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Željkom Karin.

Ispred splitskog Zavoda za javno zdravstvo veliki je red za testiranje, pretpostavlja se da je to zato što je i veliki broj zaraženih. Što se tiče cijepljenja djece na splitskom području - stiglo je šest tisuća doza.

U jednoj školskoj ambulanti kazali su da su tek u srijedu krenuli s obavijestima prema školama, koje će obavijestiti roditelje da mogu cijepiti djecu kod pedijatara te vikendom na Zavodu za javno zdravstvo.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu, dr. Željka Karin kazala je kako roditelji mogu vikendom dovesti djecu na cijepljenje od 13:30 do 14:30 u prostorije NZJZ, gdje cijepe liječnici školske medicine. Tijekom tjedna to je moguće kod pedijatara i liječnika školske medicine, podsjetila je Karin te istaknula kako treba dogovoriti cijepljenje, budući da su desetodozne bočice sa cjepivom i trebalo bi ih taj dan potrošiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVI SU U KARANTENI U Splitu potvrđena prva četiri slučaja zaraze omikronom. Beroš je informaciju prvo objavio medijima, a tek onda splitskom Zavodu za javno zdravstvo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Livia Puljak Čuvena splitska znanstvenica o pandemiji i teorijama zavjere: "Nekim ljudima se više sviđaju gluposti koje su uvjerljivo i jednostavno prezentirane nego poruke znanstvenika"

Roditelji djece koja imaju kronične i teže bolesti, za koje je objavljena preporuka već su se ranije raspitivali za cijepljenje, a kako su tek sada krenule obavijesti prema školama, tek će se vidjeti koliki će biti interes.

Na pitanje o nuspojavama cjepiva za mlade, dr. Karin je podsjetila kako je u stručnoj literaturi bilo podataka o miokarditisu, ali za vrlo rijetke slučajeve kod mladića starijih od 16 godina, i to na razini svjetske populacije. Kod nas nije bilo zabilježenih nuspojava, jer se nije ni cijepio veći broj mladih.

Kod svih mlađih koji su do sada cijepljeni nije bilo bitnijih nuspojava, a ne očekuju se ni kod djece, kazala je dr. Željka Karin.

 "Sigurnost i efikasnost cjepiva kod djece pokazala se isto kao i kod odraslih, tako da vjerujemo da će sve biti u najboljem redu", rekla je dr. Karin.

Što se tiče zaraženih omikron sojem u Spitu Karin je kazala kako je više osoba stavljeno u karantenu zbog kontakata, a u srijedu je potvrđeno da su zaražene četiri osobe. Svi imaju blaže simptome.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene