Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

100 kuna test

Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute"

Aktualno Galerija Liječnici, ilustracija Liječnici, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr Liječnici Liječnici Foto: DNEVNIK.hr Naknade za zdravstvene djelatnike - 3 Naknade za zdravstvene djelatnike - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Naknade za zdravstvene djelatnike - 2 Galerija 1/5 >>
Nakon što je ministar Beroš sinoć poslao otvoreno pismo zaposlenima u zdravstvu, danas pljušte reakcije. Razgovarali smo i sa cijepljenima i s onima koji još uvijek nisu cijepljeni, a rade u bolnicama.

Dok jedni podupiru ministra - drugi jednu njegovu rečenicu iz pisma smatraju "šamarom" i poručuju kako će ih takav pristup još manje motivirati da se cijepe.

Doktorica Gverić Grginić radi u KBC-u sestre Milosrdnice i podržava uvođenje COVID potvrda. Oni zaposlenici koji nisu cijepljeni, a samim time i nemaju COVID potvrdu trebat će se često testirati.

''U početku će troškovi biti na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nakon toga će svaki djelatnik sam plaćati svoj test s čime se ja apsolutno slažem jer smatram da nije u redu trošiti novac hrvatskih poreznih obveznika za nešto čemu postoji alternativa koja je bolja od samog testa'', istaknula je Grginić u Dnevniku Nove TV.

Trebalo bi se testirati najmanje jednom tjedno, a može i više. Cijena po testu je malo više od 100 kuna, kažu nam u zavodu za javno zdravstvo. Što ako se netko odbije testirati? ''Mi očekujemo brze i precizne upute ministra i pravnih stručnjaka Ministarstva zdravstva da znamo kakav će biti naš stav'', kazala je Grginić.

Zato je Beroš sinoć poslao pismo zaposlenima u sustavu zdravstva. Govori kako jesen donosi novi val epidemije, kako nitko ne smije ugrožavati zdravstveni sustav, ali i kako svatko ima pravo na izbor. No jedna rečenica iz pisma posebno je zasmetala "Sindikatu medicinskih sestara i tehničara zajedno".

''Mislim da je s tom rečenicom dao jedan veliki šamar svim zdravstvenim djelatnicima koji već godinu i pol mukotrpno rade na svojim radilištima i preko svojih mogućnosti. On ne samo da nas nije potaknuo, nije na neki način pohvalio, nego ide na nas džonom'', odgovorila je Sanda Alić na Beroševu rečenicu da ''se u bolnice dolazi na liječenje, a ne po zarazu''. Medicinska sestra Alić nije cijepljena.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Sastanak s ravnateljima Beroš otkrio kako će organizirati sustav zdravstva, pitali ga i o ukidanju mjera: ''I to je jedna od mogućnosti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Objavljena nova koronakarta Europe: U Hrvatskoj nema crvenih zona, ali cijela zemlja postala narančasta

''Imate jednu skupinu koja je preboljela COVID koji se ne žele cijepiti. Imate drugu koja je kao i ja žele vidjeti kakva je učinkovitost, moguće nuspojave. Onda imate treću skupinu - to su mahom naše mlade kolegice koje još nisu postale majke i koje se ne žele cijepiti'', pojasnila je Alić.

Na pitanje otkud priča o neplodnosti, rekla je "kako mora priznati da ne zna".

Kaže da oni nisu antivakseri. Članovi njihovog sindikata, dodaje, sami odlučuju hoće li se cijepiti ili ne. Smatraju da Covid potvrde nisu potrebe zdravstvenim djelatnicima. Hrvatska komora medicinskih sestarata protivi se ovom stavu, izvijestila je reporterka Valentina Baus.

Više o reakcije na Beroševo pismo pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene