Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korona bukti

Planuli kućni testovi za koronu, prijeti li nam nestašica? "Problem je što se sve teže nabavljaju"

Aktualno Galerija Ivana Pavić Šimetin Ivana Pavić Šimetin Foto: DNEVNIK.hr Sandra Šikić Sandra Šikić Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Kukor Tomislav Kukor Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus buja, bolnice se pune - 7 Koronavirus buja, bolnice se pune - 7 Foto: DNEVNIK.hr +6 Koronavirus buja, bolnice se pune - 6 Galerija 1/11 >>
Korona ne posustaje. I danas je u Hrvatskoj visokih 4547 novooboljelih. Kućni testovi u ljekarnama su planuli! U Zagrebu se otvaraju dodatni punktovi za testiranja, a bolnice rastežu svoje COVID kapacitete.

Korona brojke i dalje idu "u nebo". Dobar udio čine školarci.

Pročitajte i ovo Ilustracija rad kao vikendom U bolnicama na dan izbora samo hitni slučajevi: Objavljeno što će biti s naručenim pacijentima Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

"U današnjoj brojci gotovo 900 novooboljelih je u dobi od 10 do 19 godina", kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Zato na Zagrebačkom velesajmu spreman čeka punkt za drive in testiranje. U funkciji će biti od utorka.

"Vrijeme drive in testiranja je svaki dan od 10 do 13 sati, uključujući i vikende. Dakle, 10 do 13 sati, a i uz prethodnu narudžbu putem poveznice koja je dostupna na mrežnoj stranici Štampara", objašnjava Sandra Šikić, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar.''

Zbog epidemiološke eksplozije, planuli su i kućni testovi u ljekarnama.

"Unutar tjedan dana prodali smo preko 600 kućnih testova. Problem s njima je da se sve teže nabavljaju. Njih sad trenutno ima, no kakva će situacija biti u budućnosti, to nažalost ne znamo“, kaže farmaceut Tomislav Kukor i dodaje da potencijalno može doći do nestašice.

Cjepivo ne ide tom brzinom. Ali je ipak ubrzalo. Samo jučer utrošeno je nešto više od 11.000 doza. Pomalo ide i treća, odnosno booster doza. Njome se do sada cijepilo 20.538 osoba.

"Cijepljenje je pomoglo u zaštiti ljudi, pogotovo od smrtnosti ljudi, tako da se nama smrtnost prepolovila u odnosu na prošlu zimu", dodaje Pavić Šimetin.

Obiteljski liječnici dobili su dopis. Moraju zvati starije od 65 na cijepljenje. Ako netko odbije, u dopisu stoji da mu se to mora upisati u karton. Zašto - pitali smo Ministarstvo. Objašnjenje nismo dobili. A ako se netko poželi cijepiti na Zagrebačkom velesajmu, lokacija se mijenja. Od utorka se cijepi u devetom paviljonu.

"Gdje će naši sugrađani na toplom čekati prijem, na registraciju za cijepljenje, nakon čega se upućuju u susjedni paviljon gdje ćemo provesti samo cijepljenje“, objašnjava Šikić.

Bolnice se pune, ali hladni pogoni za sada se uglavnom odvijaju. No, bolnice su primorane rastezati svoje COVID odjele. U KBC-U Sestre milosrdnice popunjeno je 80% kapaciteta.

"U planu je proširenje kapaciteta tijekom idućeg tjedna za minimalno još 20-ak krevet", kaže dr. Aljoša Šikić, iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Jer pacijenti pristižu. S različitim kliničkim slikama.

"Bolesnici sa blagim simptomima, ali dolaze i vrlo teške situacije koje praktički intubiramo i stavljamo na respirator već u hitnoj službi“, dodaje ovaj liječnik.

Hitno se treba osvijestiti i da je situacija ozbiljna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene