Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanja koja zbunjuju građane

Što ako sam kontakt osobe pozitivne na kućnom testu? ''Liječnik ne može odrediti samoizolaciju, ali...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što ako sam u kontaktu s osobom koja ima pozitivan kućni test? Tko mora u izolaciju, a tko ne? Pitanja su to koja zbunjuju građane, a odgovore smo potražili kod epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pitanja koja najviše more građane o kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom postavili smo epidemiolozima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jedna od zbunjujućih situacija jest što učiniti ako vam osoba s kojom ste bili u bliskom kontaktu javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na COVID. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom.

''Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji prema preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a'', kazao nam je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić.

Pročitajte i ovo Nova pravila samoizolacije - 3 PROMJENE I ZA TESTIRANJE Najnovija pravila za karantenu: Provjerite kome traje najkraće, kome najduže, kao i tko ne treba u samoizolaciju

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, ''ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz''. Jednostavnije rečeno, trebali bi se ponašati savjesno i odgovorno i ostati doma.

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima Kaić kaže da ''kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da zbog toga morate u karantenu. Javite se izabranom liječniku, koji o tome može izdati potvrdu ili otvoriti bolovanje''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dijagnostika brzim testovima Za COVID potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje: ''Vrijedit će samo u Hrvatskoj, zato smo uložili prigovor''

Iz HZJZ-a ističu da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu. ''A radi li se doista o COVID-u utvrdit će se naknadno, prema mogućnosti, što nije neuobičajeno i kod drugih zaraznih bolesti jer rijetko kada imate dokazanu etiologiju istog časa. Sve traži svoje vrijeme. Trajanje izolacije odredit će se na temelju datuma početka simptoma'', pojašnjavaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJTRAŽENIJI I U LJEKARNAMA Jesu li zaživjeli brzi testovi na koronavirus uz uputnicu? "Zdravstvena administracija mora jasno reći želi li da se ordinacije pretvore u testna mjesta"

A kada je riječ o PCR testiranjima, na koje se sve dulje čeka, Kaić kaže da se do testiranja osobu može na temelju simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima, proglasiti oboljelom od COVID-a.

''Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može uraditi brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti'', dodao je i kazao da, koliko on zna, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na rješavanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje. Kaže da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju, pa da se na termin čeka i dulje od tjedan dana ''jer se i BAT priznaje kao potvrda bolesti''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene