Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kasni li se s testiranjima?

Osim cjepiva koja kasne, probleme stvaraju i mutacije virusa. Stručnjakinja za PCR dijagnostiku: ''Ne sumnjam da su novi virusi već kod nas''

Nije cjepivo jedini problem s epidemijom, već su problem su i novi sojevi virusa. A još je veći problem što hrvatski stožer nije siguran jesu li novi sojevi stigli u zemlju.

U susjedstvu je već zabilježen, a britanski soj, moguće je, već i prešao hrvatsku granicu.

Nove sojeve otkriva sekvenciranje virusa, čime se bave stručnjaci na zagrebačkom PMF-u koji čitaju genetičku informaciju virusa. Postupak je to koji traje 10-ak dana i za koji i Svjetska zdravstvena organizacija apelira da ga se koristi što više kako bi se na vrijeme otkrili novi sojevi.

"Ja ću vam slobodno odgovoriti, ne radimo dovoljno sekvenciranja virusa, u Danskoj se svaki uzorak sekvencira i određuje je li to mutirani virus'', kaže Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Britanski, južnoafrički i brazilski soj brinu znanstvenike jer se brže šire. Kako će Hrvatska otkrivati nove sojeve, analizirat će se ovaj tjedan, a više o tome u Dnevniku Nove TV govorila je docentica Vanda Juranić Lisnić, voditeljica laboratorija za PCR dijagnostiku SARS-CoV-2 virusa.

Kasni li se s testiranjima?

Na pitanje kasni li se s testiranjima na nove sojeve koronavirusa, kaže da ne smatra da se kasni jer je sve još prilično novo.

''Izvjesno je da u Hrvatskoj već postoje, s obzirom na to da postoji u Njemačkoj gdje ima puno Hrvata. Ne sumnjam da su ti virusi već došli kod nas. Međutim, s obizrom na to da znamo da taj virus sigurno kola, znamo što trebamo raditi. Trebamo se i držati mjera, nositi masku i to je to. Nama se neće nešto pretjerano promijeniti ako znate da imate ovaj ili onaj virus'', objašnjava.

Kada je riječ o kašnjenju cjepiva, Juranić Lisnić kaže da joj se čini da su proizvođači bili malo preoptimistični. ''Ipak je ovo relativno nova tehnologija. Možete vi planirati da ćete napraviti toliko i toliko doza, ali u stvarnosti morate onda odbaciti dio doza. To je normalno u svakoj proizvodnji'', ističe.

Pročitajte i ovo Dijete na intenzivnoj njezi u bolnici Roditelji zabrinuti I liječnici još uče o njemu: Rijedak sindrom kod djece zaražene koronom dosad zabiježen kod 30-ak malenih pacijenata

Docentica je objasnila i je li učinkovitost ista ako se druga doza Pfizerova cjepiva primi 22. ili 42. dan nakon prve doze. ''Nitko od nas ne može tvrditi da je ista, ali nije u imunologiji 20 dana tako puno, pogotovo kad se radi o memorijskim stanicama'', rekla je, ali naglasila da službenih podataka o tome još nema. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene