Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove mjere

Od ponedjeljka COVID potvrde u zdravstvu, testiranja već počela, bilo je i pozitivnih. Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice: "Pripremili smo se za sve"

Od ponedjeljka u bolnicu ili u dom umirovljenika zaposlenici ne mogu bez COVID potvrda. Testiranja su u većim bolnicama već počela, bilo je i pozitivnih nalaza. Ekipa Dnevnika Nove TV snimila je i one koji su se uz test - ipak i cijepili.

U ponedjeljak će na 12 ulaza zagrebačkog KBCa zaštitari provjeravati COVID potvrde zaposlenicima. Oni bez potvrde - moraju imati negativan test. S testiranjem se već krenulo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...'' Slika nije dostupna KORONA I DALJE VREBA Nova odluka o COVID potvrdama: EU donio važno pravilo koje će vrijediti do sredine iduće godine

"Primila sam obje doze, ali moram čekati dva tjedna da bih dobila COVID potvrdu. Olakša mi, da ne bi došla do ovoga, do čega smo došli sada. E, zato sam se odlučila cijepiti", kazala je Tomislava Šebalj, medicinska sestra.

U najvećem KBC-u Zagreb radi 6000 ljudi, od čega ih oko 1500 nema COVID potvrdu. Danas, do poslijepodne, uzeli su 500 briseva, dva su bila pozitivna, a dva nalaza osoba sa simptomima se čekaju. Djelatnici negativan nalaz moraju imati dan ranije.

"Budući da se ne radi samo o testu, da znamo test, radi se i o mogućnosti da je netko pozitivan i ne možemo prepustiti slučaju da ujutro testiramo osobu i ono nalaz je pozitivan", kaže Ana Ljubas pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra KBC-a Zagreb.

I u osječkom KBC-u testira se nedjeljom i srijedom, izvan radnog vremena.

"Nije da volim dolaziti na slobodan dan ali dobro je", kaže Stjepan Jurilj, djelatnik KBC-a Osijek.

"Smatram da to nije u redu da smo mi testirani 2 puta tjedno, a znamo da korona mogu prenijet i cijepljeni", rekla je Anamarija Sanseović.

U Osijeku je više od 80 posto zaposlenika cijepljeno ili preboljelo.

"Interes se pokazao, ljudi su se htjeli cijepiti, mnogi su čekali da vide kako će se odvijati, da dođe jesen", rekao je Domagoj Drenjančević iz KBC-a Osijek.

Među njima je i Krešimir, informatičar u domu zdravlja. Došao se testirati kako bi mogao sutra na posao, ali se usput cijepio!

"Došao sam se testirati, za ponedjeljak da mogu doć na posao", rekao je Krešimir Barić koji dodaje kako je s cijepljenjem čekao do sad jer se dvoumio. "I dvoumio sam se i bilo me je malo strah", rekao je.

Na testiranju u zagrebačkom Sigetu tijekom dana cijepilo se ukupno 10 osoba koje su došle na testiranje.

"Od prošli tjedan cijepilo se 30 djelatnika, a danas ih je u planu cijepljenje ovdje oko 10, tako da smo se pripremili ovdje i nakon testiranja jer ovdje nakon negativnog nalaza tko želi može se i cijepiti", kaže Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb centar.

Priopćenjem se oglasio i ministar Beroš. Cilj je, kaže, uvođenjem COVID potvrda zaštiti pacijente i zaposlenike od širenja zaraze. A takva mjera zaštite bit će potrebna dok god postoji opasnost od prodora virusa u zdravstveni sustav.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice: "Sve je spremno"

Reporterka Martina Bolšec Oblak provjerila je je li sve spremno u KBC-u Sestre milosrdnice gdje je zaposleno oko 3500 ljudi, a oko 800 njih treba na testiranje. Razgovarala je s ravnateljem Davorom Vagićem.

Vagić kaže kako je sve spremno. "Napravili smo punktove. Sve će se moći ujutro bez velikih gužvi", rekao je i dodao kako je onima koji se moraju testirati javljeno da dođu ranije.

Ravnatelj kaže da su mislili na sve pa i na to ako netko odbije testiranje - tu osobu zamijenit će drugi djelatnik.

"Ako se netko od djelatnika razboli u bilo kojoj drugoj varijanti, pripremili smo se za to. Ako je netko pozitivan na brzom, ide na PRC test", rekao je i dodao kako se već 120 djelatnika prijavilo za prvu dozu cjepiva.

Osvrnuo se i na pacijente, za koje se ovom mjerom ništa ne mijenja. "Svi koji su naručeni, dolaze normalno kako su naručeni", napomenuo je te istaknuo kako će pratnja na porodu morati imati potvrdu ili negativan test, kao i pratnja koja ide s djetetom u bolnicu.

"Svi pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju prije toga kod svog doktora uzmu uputnicu, naprave bris i dolaze s negativnim brisom", rekao je ravnatelj te dodao kako će se test za hitne pacijente napraviti tamo.

Bolšec Oblak za kraj je dodala kako će ministar Beroš i pomoćnici sutra rasporediti po većim hrvatskim bolnicama, a ministar u sedam ujutro dolazi na Rebro provjeriti provođenje mjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene