Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteži dan u KBC-u Osijek

Od korone obolijevaju i djeca, liječnici pozivaju roditelje na oprez: "Najmlađi pacijent ima šest mjeseci"

Aktualno Galerija Liječnik stavlja jednokratne rukavice Liječnik stavlja jednokratne rukavice Foto: DNEVNIK.hr Bolesna djevojčica, ilustracija Bolesna djevojčica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Dvije novorođene bebe preminule u osječkoj bolnici - 1 Dvije novorođene bebe preminule u osječkoj bolnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dvije novorođene bebe preminule u osječkoj bolnici - 2 Galerija 1/4 >>
Dvije prijevremeno rođene bebe, koje su uz teške komorbiditete bile pozitivne i na koronavirus, preminule su u osječkoj bolnici. Što do sada znamo o zarazi kod djece i zašto simptome kod njih ne treba shvaćati olako?

Dvije bebe, prijevremeno rođene, stare tek nekoliko dana preminule su u Osijeku. Uz niz teških komorbiditeta, bile su pozitivne na COVID-19.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

"Vrlo vjerojatno je COVID značajno pridonio ovako lošem ishodu", kazao je dr. sc. Krunoslav Šego iz KBC-a Osijek.

Iz osječke bolnice kažu - za njih je ovo jedan od najtežih dana od početka pandemije. I u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu liječe se najmlađi pacijenti.

"Tijekom prošlog tjedna-dva smo ih imali nekoliko međutim trenutno ih imamo svega dvoje. Najmlađi pacijent ima šest mjeseci", navodi dr. Srđan Roglić iz Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Doktor Roglić pojašnjava koji su najteži simptomi uočeni kod djece pozitivne na COVID: "Teškoće s disanjem, dakle da su djeca trebala nadoknadu kisika ili u najtežem slučaju da je dijete trebalo neinvazivnu mehaničku ventilaciju. Ovdje govorim - ovi koji mi sada padaju na pamet su bila prethodno zdrava djeca. Jedan je imao rizični faktor da je bio pretio".

Pozivaju roditelje da prate simptome kod djece

Iz dječje bolnice u Klaićevoj pozivaju roditelje da prate simptome kod djece.

"Simptomi kod djece su puno blaži, češće su respiratorni simptomi, češći su probavni simptomi u odnosu na odraslu dob", kazao je dr. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Uskoro bi se djeca mogla početi i cijepiti. Traju istraživanja.

"Naravno da dugoročno će biti dobro da se njih cijepi, ne čak toliko zbog njihove težine kliničke slike koliko zbog toga da se taj cijeli lanac proba prekinuti", ističe dr. Roglić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 739 djece do 10 godina starosti pozitivno je na koronavirus.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene