Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras gost dnevnika nove tv

Božinović predstavio nove mjere: Novosti kod prelaska granice, ograničenja i za sportaše, dječje igraonice... U dijelu županija mjere još strože, Zagreb još na čekanju

Nacionalni stožer predstavio je nove mjere za suzbijanje epidemije, među kojima je zabrana treniranja u zatvorenim prostorima (s izuzecima), ograničavanje rada dječjih igraonica i radionica te odluka o privremenoj zabrani prelaska hrvatske granice.

Davor Božinović predstavio je nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa, a detaljnije će o svemu govoriti večeras u Dnevniku Nove TV. 

"Produžili smo primjenu za tri nacionalne odluke do 15. travnja za tri nacionalne odluke, s tim da za odluke koje uređuju javni prijevoz, rad trgovina i trgovačkih centara nije bilo izmjena. Uvedena je mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše. Ograničen je rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima. Donesena je nova odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko prijelaza granice Hrvatske. Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi koje međusobno priznaju članice EU-a, a moći će se ući s potvrdom o preboljeloj bolesti, koja će vrijediti 180 dana, a ne više 90", rekao je Božinović. Dodao je da teretane i bazeni zasad ostaju otvoreni, no da će i dalje pratiti situaciju. 

Prelazak granice zbog turizma je uređen, a u izuzetke su uvršteni digitalni nomadi i djeca do 7 godina starosti ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljeloj bolesti. Oni za prelazak granice neće morati imati negativan test.

Božinović je potvrdio da će u Hrvatsku moći ući i osobe cijepljene ruskim i kineskim cjepivom uz urednu potvrdu. 

"Ako stope budu više nego zabrinjavajuće, morat ćemo ići s novim mjerama", rekao je Božinović. Krunoslav Capak objasnio je da osoba može prijeći granicu 14 dana nakon primanja druge doze bilo kojeg cjepiva.

Zagreb još na čekanju

Stožer je potvrdio nove mjere za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, među kojima je i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 6 do 20 sati. Vjerojatno će tijekom dana potvrditi i nove mjere za Grad Zagreb.

"Ako se nalazite negdje sami, nema potrebe da nosite masku, to je sasvim logično", razjasnio je Capak komentirajući zahtjev zagrebačkog Stožera. "Nisam vidio zahtjev zagrebačkog Stožera, ali ako netko sam šeta psa, nema nikakve logike da nosi masku", dodao je Capak.

Dodatna objašnjenja o mjerama u Zagrebu nisu htjeli davati jer, kažu, nisu još vidjeli što točno traži zagrebački stožer. Capak je objasnio da i do sada postoji preporuka nošenja maske na otvorenom ako nije moguće osigurati dovoljan razmak. "Poznato vam je da se virus može prenijeti i na otvorenom, i to kapljično", rekao je Capak. Split je takvu odluku donio zbog očekivanja da će se ovih dana puno ljudi okupljati na tržnicama i na otvorenom. 

"U Belgiji ne možete sam šetati psa bez maske. Vjerojatno je takva odluka donesena jer nema toliko službi koje mogu pratiti održava li netko dovoljan razmak na otvorenom, što je pogodno za širenje virusa", rekao je Božinović te dodao da će još razgovarati sa zagrebačkim stožerom. 

Na pitanje mogu li osobe koje su preboljele koronu prije godinu dana još uvijek imati antitijela, Alemka Markotić rekla je da imamo premali broj bolesnika iz prvog vala koji bi se potencijalno odazvali na takvo istraživanje, ali da će sigurno pratiti. "Trebat će veći brojevi na razini niza zemalja da bi se mogla dati slika. Čini se da dobar dio njih ima detektabilnu razinu antitijela", rekla je Markotić.

Komentirajući informacije o reinfekcijama u domovima za starije, Capak je rekao da imaju zabilježeno nekoliko slučajeva, ali mu je čudan slučaj Gospića te kaže da bi to trebalo dodatno istražiti. Dosad imaju dvadesetak prijava o neuspjehu cijepljenja. Otkrio je i da je prema podacima iz zagrebačkih domova za starije, nakon prve doze cjepiva oboljele 44 osobe, a nakon druge 22 osobe, ali su svi imali blagu kliničku sliku. 

Tko može ući u Hrvatsku?

"Činjenica je da danas imamo ozbiljan skok brojki, ne možemo zanemariti da se u nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas, što svi u struci nazivaju treći val koronavirusa", rekao je Božinović te dodao da u cijeloj Europi nije dobar trend. 

"Ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku s ciljem boravka zbog situacije u okolnim zemljama. U Austriji su svi putnici dužni priložiti PCR i antigenski test ne stariji od 72 sata, a po ulasku moraju u samoizolaciju. U Njemačku s rizičnih područja mogu ući samo njemački državljani, a pri ulasku moraju predočiti PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Također i u Italiji, a određuje im se petodnevna izolacija. Drugim riječima, zemlje se zatvaraju i računamo da neće biti veći broj ulaza", rekao je Božinović.

U ovom tjednu dolazi 121 tisuća doza cjepiva, a u travnju u dva navrata 50.310 doza Pfizera, a naredna dva tjedna i nešto više. Za Modernu još nema potvrde, a 180 tisuća doza treba stići AstraZenece. Capak je rekao da je Hrvatska trenutačno na polovici druge faze cijepljenja, a u treću fazu, kada će se moći cijepiti svi, ući će se "negdje u svibnju".

Odvojeni protokoli opravdani

"Epidemiološke mjere u ovoj su fazi najefikasnije kako bismo se branili od širenja virusa. Na obilježavanju 'krvavog Uskrsa' na Plitvičkim jezerima moja je sugestija bila da, s obzirom na očekivani povećani interes braniteljskih udruga i sudionika akcije, delegacije polože vijence odvojeno, da se ne stvori gužva. To je epidemiološki opravdano, u skladu je s mjerama", rekao je Davor Božinović odgovarajući na pitanje jesu li epidemiološke mjere doista bile razlog zbog kojeg su delegacije Ureda predsjednika i Vlade odvojeno odale počast.

Rast broja novozaraženih

U posljednja 24 sata zabilježena su 2623 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a testirane su 10.622 osobe. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 11.306. Preminulo je 19 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer. 

Na bolničkom je liječenju 1337 pacijenata, od toga su na respiratoru 144 pacijenta.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 271.632 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5947 preminulo, ukupno se oporavilo 254.379 osoba od toga 920 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 29.706 osoba.

U prva tri dana ovog tjedna broj novozaraženih je porastao za 47 posto u odnosu na prva tri dana prošlog tjedna, otkrio je Krunoslav Capak

Više o stanju epidemije po županijama pročitajte OVDJE.  

Pročitajte i ovo Splitska riva - 3 U trajanju od 15 dana Zbog rasta brojki traže nove mjere: Maske na otvorenom, kraće radno vrijeme kafića, zabrana prodaje alkohola od 20 do 6 sati...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna koronavirus i potres Mjere za očuvanje radnih mjesta produžene i na travanj: Pogledajte tko ima pravo na naknadu i koji su rokovi za poslodavce

Zaključno s 30. ožujkom utrošeno je 463.003 doza, a cijepljeno je 374.399 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 287 228 osoba, dok je drugom dozom cijepljena 87.171 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene