Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVILA PUTOVANJA

Na snagu stupaju nova pravila za putovanja: Europska komisija utvrdila koliko vrijede digitalne COVID potvrde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom veljače na snagu stupaju nova pravila za putovanja unutar Europske unije. Odnose se na valjanost COVID potvrda.

Vijeće Europske Unije objavilo je nove preporuke za putovanja.
Tako će od 1. veljače veći fokus biti na pojedincu, odnosno njegovu zdravstvenom stanju, umjesto na situaciji na regionalnoj razini.

Iznimka su područja u kojima se virus širi na visokim razinama, odnosno ona područja koja su na koronakarti Europe u crvenome.

Glavna odrednica za putovanje bit će važeća digitalna COVID potvrda, kojom se dokazuje da je putnik cijepljen, testiran ili prebolio koronavirus.

Pravila o digitalnoj potvrdi EU-a kojima se utvrđuje razdoblje valjanosti potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU-a u trajanju od devet mjeseci (270 dana) Europska komisija donijela je u prosincu prošle godine.

Valjanost potvrde se izračunava počevši od datuma primjene posljednje doze primarnog ciklusa cijepljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BRDO PROPISA Pogledajte pravila za COVID potvrde u europskim zemljama: Gdje se traže za plesanje, točenje goriva, svinjokolju...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stroga pravila U Britaniju sve teže ući: Jedna zemlja našla se na ''crvenoj listi''

Prema podacima objavljenim na stranicama Vijeća Europske unije, pravila za kodiranje potvrda o cijepljenju prilagodit će se kako bi se u obzir uzele dodatne doze cjepiva. Dodatne doze bilježit će se kako slijedi:

  • 3/3 za dodatnu dozu nakon primarnog cijepljenja od dvije doze
  • 2/1 za dodatnu dozu nakon primarnog cijepljenja za koje je predviđena jedna doza ili za jednu dozu cjepiva za koje je predviđeno cijepljenje s 2 doze, kako se primjenjuje za osobe koje su preboljele bolest.

Na taj način želi se olakšati slobodno sigurno kretanje unutar Europske unije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene