Koronakarta od 7. listopada 2021.
Koronakarta od 7. listopada 2021. Foto: ECDC

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu koronakartu na kojoj je Hrvatska peti tjedan zaredom u crvenom.


Na karti koja prikazuje 14-dnevnu zarazu na 100.000 stanovnika te tako rangira regije pojedinih država po stupnju rizika Hrvatska je već tjednima u crvenom, a Grad Zagreb je čak u tamnocrvenom.

Vezani članci Gužve na Štamparu Službeni podaci: Značajan rast novozaraženih u odnosu na prošli tjedan, manje preminulih nego jučer Objavljena nova koronakarta Objavljena nova koronakarta: Hrvatska se i dalje crveni, u susjednoj zemlji se stanje pogoršalo

Susjedna Slovenija te Estonija i Litva u potpunosti su tamnocrvene, a najpovoljniju epidemiološku situaciju i ovaj tjedan imaju Češka i Poljska.

Dijelovi Mađarske, Italije, Španjolske i Danske ostali su zeleni na novoj karti ECDC-a, a pozelenile su i neke regije u Francuskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Crvena boja označava područja na kojima je 14-dnevna stopa od 75 do 200 s udjelom pozitivnih većim od četiri posto, kao i ona u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500.

Tamnocrvena područja su ona u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice EU-a oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju