Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se lista zemalja

Omikron potvrđen i u susjednoj zemlji: Pacijent došao iz Mozambika, sekvencionirat će se i uzorci članova obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi soj koronavirusa, omikron, ušao u Njemačku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Rezultate testiranja čekaju još i u Češkoj.

Dvije osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu pozitivne su na novu varijantu koronavirusa - omikron, potvrdilo je britansko ministarstvo zdravstva. 

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Ilustracija Kronavirus u Hrvatskoj Preminulo još 10 osoba: Stožer objavio nove podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama

Sajid Javid rekao je da je britanska zdravstvena agencija otkrila slučajeve u Chelmsfordu u Essexu te Nottinghamu, piše BBC.

Rekao je da su slučajevi povezani i da su se dvije osobe samoizolirale zajedno sa svojim kućanstvima, dok se provodi još testova i traženja kontakata.

"Danas mogu najaviti jednu stvar koju odmah radimo, a to je da provodimo ciljano testiranje i slijed pozitivnih slučajeva u dva područja koja su pogođena. Ako je netko putovao u ove četiri zemlje ili bilo koju drugu zemlju na crvenom popisu u posljednja četiri dana, mora se samoizolirati i testirati PCR testovima", proučio je Javid.

Nova varijanta također je identificirana u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Italija zabilježila prvi slučaj

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove COVID varijante omikron kod muškarca u području Napulja.

"Laboratorij bolnice Sacco u Milanu, specijalizirane za zarazne bolesti, sekvencirao je genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je došao iz Mozambika", navodi ISS u priopćenju.

"Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja. Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija", dodaje ISS.

Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su "posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi".

Osim toga svi letovi iz te regije su zabranjeni.

Vlada također zahtijeva da se sve osobe koje su boravile u Južnoj Africi posljednjih 14 dana, a već su na talijanskom tlu, jave odmah zdravstvenim vlastima, da naprave molekularni test, ostanu u karanteni 10 dana i zatim ponove test.

Italija, kao i cijela Europa doživljava porast broja novozaraženih covidom-19 i pokušava se zaštititi na sve načine.

U srijedu je talijanska vlada odlučila ubrzati cijepljenje trećom, booster dozom cjepiva protiv covida i uvesti ograničenja za necijepljene.

Italija koja ima više od 133.000 umrlih od početka pandemije, posljednjih dana ima više od 10.000 novozaraženih dnevno, a u subotu ih je bilo 12.877.

Potvrđena dva slučaja i u Njemačkoj

Danas je i njemački ministar za socijalna pitanja i integraciju u pokrajini Hesse Kai Klose objavio na društvenim mrežama da je omikron varijanta koronavirusa "vrlo vjerojatno već stigla" u Njemačku jer su mutacije karateristične za tu varijantu otkrivene kod putnika koji je doputovao iz Južne Afrike.

"Sinoć je nekoliko mutacija tipičnih za omikron pronađeno kod putnika koji se vrastio iz južne Afrike", napisao je na Twitteru ministar i dodao da je putnik izoliran u svom domu.

To je večeras i potvrđeno, piše Spiegel.

U Münchenu su potvrđena prva dva slučaja nove omikronove varijante koronavirusa u Njemačkoj. Dvojica putnika stigla su 24. studenog letom iz Južne Afrike, rekao je bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Čekaju rezultate

Češka čeka rezultate trećeg testiranja da bi potvrdila da je u njihovu zemlju stigao novi soj koronavirusa. Zaražena osoba boravila je u Namibiji, javlja tn.nova.cz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene