Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE MJERE

Građani ljuti zbog velikih gužvi na testiranju: "Napravili smo oko 300 posto više..."

Aktualno Galerija Lara Biuk - 1 Lara Biuk - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lara Biuk - 2 Lara Biuk - 2 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus Valentina Baus Foto: DNEVNIK.hr Izdavanje Covid potvrda na Borovju Izdavanje Covid potvrda na Borovju Foto: DNEVNIK.hr +1 Lidija Hrastić Novak - 1 Galerija 1/6 >>
Krenula su testiranja javnih i državnih službenika. Testira se u Zavodima, Domovima zdravlja i drugim ustanovama diljem Hrvatske. Iako se nalaze na popisu, dio obiteljskih liječnika ne testira jer, kažu, nemaju uvjete za to. Problema ima i s ljekarnama. Dobar dio njih nije spreman za provođenje testiranja. Gužve su bile na svim punktovima, a djelatnici rade više nego inače.

Velik je pritisak na sustav za izdavanje COVID potvrda. Samo do 12 sati izdano ih je 37.000. Više nego prvog dana izdavanja u lipnju, kada je izdano oko 34.000 u cijelom danu.

Punkt za testiranje na zagrebačkom Borovju zatvorio se u 19:15 sati, a mnogi građani otišli su ljutiti kući jer se nisu stigli testirati. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s doktoricom Lidijom Hrastić Novak koja je rekla da razumije građane koji su negodovali.

"Mi imamo svoje ljudske, radne kapacitete. Napravili smo oko 300 posto više testiranja nego što je uobičajeno proteklih dana. Testiranje koje radimo nije naš bazični posao, mi pregledavamo i radimo preventivne preglede sportaša", objasnila je. Također, dio kadrova je odvojen za testiranje.

A nakon završetka testiranja, posao za djelatnike nije završen jer imaju još nekoliko sati da ubace sve podatke u sustav. Dobra vijest je da vjerojatno u idućim danima neće biti tolike gužve.

"Mislim da se u idućim danima to neće događati jer od utorka počinju raditi nove lokacije - u prijepodnevnim i popodnevnim terminima", komentirala je. Danas su bila tri, četiri pozitivna testa, dodala je.

Pošta, FINA, sud, Vlada? - COVID potvrda!

"Zaista ako bi provodila testiranje u uvjetima koje ja imam to je nemoguće. Nemam zasebnu prostoriju nemam mogućnost testiranja vani znači ne mogu odvojiti dva sata za testiranje jer ću u tom slučaju zapravo zakinuti moje potrebite pacijente", rekla je liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina.

Za provedbu provjera COVID potvrda pripremaju se državne, javne i lokalne institucije. Osim zaposlenika, sutra će potvrde trebati i građanima koje ih posjećuju.

Dakle, idete li od utorka, primjerice, podignuti osobnu iskaznicu na policiju, u FINA-u ili poslati pismo u poštu - trebat će vam COVID potvrda. Trebat će i svima zaposlenima u pravosuđu, primjerice pravosudnim policajcima, ali ne i okrivljeniku kojeg dovode na sud.

"Baš malo prije je došlo s Vrhovnog suda upute kako postupati, navedeno je da se ročišta ne odgađaju. Odvjetnici ili stranke ako imaju poziv moći će ući na sud, rasprava se neće odgađati, uz mjere kao što su maske, a na ulazu će se evidentirati koje su to osobe i ušle da nemaju potvrdu o cijepljenju ili testiraju", objasnio je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog Suda u Splitu

Iz Vlade su priopćili da će od sutra svi zaposlenici, dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija morati za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19.

Gužve na punktovima za cijepljenje

Diljem Hrvatske se i u kasnim popodnevnim satima nastavlja cijepljenje. Reprterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus je bila ispred jednog zagrebačkog doma zdravlja razgovarala s doktoricom Larom Bijuk.

"Otkad su najavljene COVID potvrde pojačano je cijepljenje na svim punktovima. Danas imamo gužve na svim lokacijama. Ljudi najčešće odabiru Pfizer ili Johnson&Johnson cjepivo", otkrila je.

Pročitajte i ovo Šira primjena Covid potvrda - 2 vrijede od sutra Vlada uoči uvođenja COVID potvrda: "Cijepite se kako bismo se što prije vratili životu bez restrikcija"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna od utorka na snazi nove mjere Jandroković otkrio hoće li Hrvatska uvesti karantenu za necijepljene: "Država mora poduzeti određene korake"

Danas su gužve povećane i na mjestima za testiranje. "Sigurno je bilo za 60 posto više testiranja nego inače", rekla je. Zasad imaju dovoljno testova, a cijena po komadu iznosi 70 kuna.

Za sve one koji su još uvijek u nedoumici, poručuje - "neka se ipak odluče za cijepljenje jer će time spriječiti težu kliničku sliku."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene