Obavijesti Video Pretražite Navigacija
525 novozaraženih, 28 preminulih

Capak otkrio rezultate probne svadbe i domjenka: "To je dokaz da smo blizu stare normale"

Nacionalni stožer ima konferenciju za medije koju uživo možete pratiti na DNEVNIK.hr-u.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4633. Među njima je 1331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent, pet više nego jučer. Preminulo je 28 osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Trećina od 341 novog slučaja potvrđena je u samo jednom gradu. Preminula su trojica muškaraca, najmlađi je imao 37 godina Davor Božinović preminule tri osobe U Hrvatskoj 11 novih slučajeva, ukidaju se e-propusnice, nakon prelaska granice nema karantene, otvaraju se teretane, bazeni...

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353.217 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7856 preminulo, ukupno se oporavilo 340.728 osoba od toga 948 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 16.591 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.958.888 osoba, od toga 5829 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih u testiranima je 9 posto. 

Zaključno s 20. svibnja utrošeno je 1.507.353 doze cjepiva. Dosad je 1.149.941 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 357.412 primilo obje doze. Na dan 20. svibnja utrošene su 57.184 doze cjepiva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak o epidemiološkoj situaciji rekao je kako je prošlog petka bilo 926 novooboljelih, a njih 1435 tjedan dana ranije. U odnosu na prošli tjedan 38,4 posto manje je novih slučajeva nego u prošlom tjednu. U Hrvatskoj je 14-dnevna incidencija 262,5, Istarska županija ima najnižu incidenciju, a najvišu Varaždinska županija. 

HALMED i HZJZ zaprimili su 3336 sumnji na nuspojave cjepiva protiv COVID-a, najviše na Pfizerovo, potom na AstraZenecino, Modernino i Johnson&Johnsonovo. 

Beroš: "Ne bildam svoj interes"

"Ovo što smo čuli je optimistično, ukazuje na pretpostavke da bi ova sezona mogla biti dobra. Radimo na dinamici cijepljenja i jučer smo postavili novi rekord s više od 57 tisuća utrošenih doza u danu", rekao je ministar zdravstva Beroš

Kazao je kako i kao ministar želi dati svoj osobni doprinos te rekao kako će sutra u Rijeci cijepiti građane. 

"Time ne bildam svoj vlastiti interes, nego cijepljenje. Želim vlastitim primjerom pokazati da svatko od nas može dati svoj doprinos", rekao je Beroš.

Markotić: "Olakšanje je i u bolnicama"

Alemka Markotić rekla je kako se i u klinikama počelo vidjeti popuštanje.

"Pad u broju oboljelih sad se vidi i u bolnicama. Vidimo manje primljenih, više otpuštenih i to doista veseli. I pored toga moramo biti oprezni jer oni koji su u bolnici to su teški oblici bolesti, obostrane upale pluća. Ono što smo viđali u drugom valu vidimo i na kraju trećeg", rekla je Markotić.  

Kazala je kako COVID može izazvati tromboze ne samo u plućima.

"Nije samo plućna tromboza nego i drugi oblici koji mogu izazvati infarkt i moždani udar, ali i ono manje poznato su tromboze u bubrezima, jetri, testisima. COVID može biti opasan za reproduktivno zdravlje, ali i kod trudnica i djece. Iznimno je važno da se što veći broj ljudi cijepi. Zasad znamo da trudnice koje obole imaju puno veću šansu da teže obole i završe na respiratoru. Nema dokaza da cjepivo utječe na reproduktivno zdravlje. Nadamo se da ćemo do jeseni dobiti više informacija o cijepljenju najmlađih, kao i nekih posebnih skupina", rekla je Markotić. 

Capak o rezultatima pilot-projekta

Krunoslav Capak govorio je o rezultatima pilot-projekta svadbe i zabave te rekao kako su svi sudionici domjenka i svadbe negativni na koronavirus. 

"Rezultati pilot-projekta poslovni event 86 cijepljenih osoba i 32 osoba cijepljenih na licu mjesta, svi su negativni. Drugi pilot-projekt je svadba na kojoj je 25 osoba bilo cijepljeno s dvije doze, 27 preboljelih i 58 s negativnim testom. Oni su jučer testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat", kazao je Capak i dodao da je ovo je dokaz da se mogu organizirati takvi događaji s cijepljenim, preboljelim ili testiranim osobama.

"Ovo je dokaz da smo blizu stare normale", naglasio je Capak.

Božinović o COVID putovnicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o COVID putovnicama.

“Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da čim prije budemo spremni za njezinu primjenu. Naš test bio je prvi i prvi smo ga uspješno prošli, ne zato što smo bili prvi po redu, nego neki nisu bili spremni. Taj dio smo mi odradili i spremni smo. Objavljeni su zakonodavni akti na razini EU-a. Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvrde koje za svaku osobu mogu na vjerodostojan način potvrditi da je osoba preboljela, da je cijepljenja ili testirana", objasnio je ministar.

Rekao je i da će u EU parlamentu odluka biti 7. lipnja, no da Hrvatska potvrde može koristiti i ranije.

"Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, postojeće istječu 30. svibnja. Do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bismo mogli otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije počelo cijepljenje", rekao je Božinović.

Poruka maturantima

S obzirom na to da se bliži kraj srednjoškolskog obrazovanja za maturante koji su najavili da će se okupljati i proslaviti kraj školovanja unatoč zabranama, ravnatelj HZJZ-a poslao je poruku maturantima. 

"Osobe koje se planiraju okupljati trebaju biti svjesne toga da virus i dalje kola među nama i da mjere nisu propisane da bi im se zabranilo da se vesele, nego da se ograniči širenje virusa. HZJZ je više puta kad su se takva događanja planirala propisao mjere i tražio da ih se sudionici drže. Tako i ovaj put pozivamo maturante da se drže mjera", rekao je Capak.

Na to se nadovezao ministar Božinović i rekao kako pridržavanje mjera ne vrijedi samo za maturante nego za sve građane. 

"Brojke padaju, ali je Hrvatska po incidenciji još u crvenoj zoni, trebamo dati svatko sve od sebe da nam brojke i dalje padaju", rekao je Božinović. 

Podsjetimo, Nacionalni stožer prošlog petka produžio je postojeće mjere na nacionalnoj razini do 31. svibnja. 

Beroš o Dijani Zadravec

Ministra Beroša novinari su pitali i o situaciji u KB-u Sestre milosrdnice i navodima da će "spasiti Dijanu Zadravec", smijenjenu predstojnicu Zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju u toj bolnici. 

"Nemam potrebu nikoga spašavati. Odlučan sam rasvijetliti sve moguće nepravilnosti, ne samo u toj ustanovi nego i šire", poručio je ministar. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene