Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro booster doza

Beroš najavio obvezne COVID potvrde za zdravstvene djelatnike. Capak otkrio: "U nekim europskim zemljama se ozbiljno razmišlja o proširenju uporabe potvrda, a o tome razmišljamo i mi"

Nacionalni stožer održava konferenciju za medije na kojoj će biti objavljene najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Presicu Stožera pratite UŽIVO na našem portalu.

"Danas je zabilježeno 1042 nova slučaja osoba pozitivnih na koronavirus", kazala je Vera Janković-Katalinić, pomoćnica ministra zdravstva Vilija Beroša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OD PONOĆI Na snazi od utorka: Stožer objavio nove mjere, pogledajte što se sve mijenja Slika nije dostupna Trajat će devet mjeseci Zbog nove varijante virusa restrikcije za prelazak granice: Stožer otkrio i kad se skraćuje trajanje COVID potvrda

Među njima su 552 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 59 pacijenata.

"Postotak pozitivnih je 10,1 posto. U protekla 24 sata preminulo je osam osoba", rekla je Janković-Katalinić i navela da je prosječna dob preminulih 82 godine.

"Među preminulima je troje cijepljenih izrazito starije životne dobi", rekla je Janković-Katalinić.

Na 17. mjestu u EU

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u ovom tjednu imamo 27,3 posto više oboljelih u odnosu na protekli tjedan.

"Po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100.000 stanovnika Hrvatska trenutno zauzima 17. mjesto u Europskoj uniji", rekao je Capak.

Booster doza uskoro za pojedine kategorije

Na pitanje o booster dozi rekao je kako je donesena odluka da je treća doza sigurna, no da su zemlje odlučile pričekati nakon što je Pfizer predao zahtjev za njezino odobrenje.

"Trebamo pričekati odobrenje EMA-e, uskoro bi mogao biti poznat rezultat njezine evaluacije. Čime će se cijepiti? To pitanje si i mi postavljamo. Samo je Pfizer trenutno krenuo u odobravanje", rekao je Capak dodajući kako je za očekivati da će to napraviti i ostali proizvođači cjepiva.

Navodi da će booster doza biti namijenjena starijima i imunokompromitiranima, prema nekim preporukama nakon osam mjeseci od druge doze.

Razmišljaju o obveznom cijepljenju

Na upit o dodatnoj promociji cijepljenja Capak navodi da se kampanja provodi i radi se na dostupnosti cijepljenja.

"Ostale varijante su šira upotreba COVID potvrde, koja u dosta europskih zemalja funkcionira. To je prvi korak. Sljedeća opcija je obveza cijepljenja, u nekim europskim zemljama se ozbiljno razmišlja o tome, a o tome razmišljamo i mi", rekao je Capak.

Navodi da je u posljednje vrijeme više od 80 posto novih zaraženih bilo necijepljeno.

Capak navodi da je obveza nošenja maski u višim razredima osnovnih škola uvedena zato da, ako se razboli jedan učenik, ne mora cijeli razred u samoizolaciju.

"Ako se utvrdi da je bilo bliskih kontakta, oni trebaju ići u samoizolaciju. Puno je lakše to procjenjivati ako svi nose masku. Primijetili smo da škola traje tek od ponedjeljka, neki epidemiolozi su stavili čitave razrede u samoizolaciju i u tijeku je komunikacija s njima prema našem stavu da nema potrebe za tim", rekao je Capak.

"Cijepljeni taoci necijepljenih"

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da bi sliku Hrvatske mogao opisati na najkraći način: "Prisjetite se kad smo svi čekali cjepivo i kad smo pohrlili na cijepljenje. Osigurali smo i ovu turističku sezonu".

"No, dolazi pad interesa za cijepljenje. Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima, najvećim dijelom. Cijepljeni su u ovom trenutku sigurniji, na sunčanoj strani ulice", dodao je Beroš.

"Budimo svjesni mogućnosti da se svi razbolimo. I tako neki stručnjaci govore da ćemo svi kad-tad doći u dodir s virusom. Dovoljan je jedan odlazak na cijepno mjesto i mi ćemo, karikirano, time platiti životno osiguranje", objasnio je Beroš.

"Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li svi dosadašnji napori pasti u vodu", dodao je Beroš.

"81 posto novih zaraženih je necijepljeno, na respiratorima je više od 90 posto necijepljenih. Matematika je jasna", kazao je Beroš.

"Ne možemo biti taoci necijepljenih. Na taj način se svi napori vlada i država dovode u pitanje, a to ne može biti dobro. Imamo sve alate, svi su nam na raspolaganju, dovoljno je samo malo više motivacije i odgovornosti", istaknuo je Beroš.

Beroš je kazao da će od ponedjeljka početi novi način izvještavanja prema kojemu će broj hospitaliziranih biti iskazan u omjeru cijepljenih i necijepljenih.

Obvezne COVID potvrde u zdravstvu

"Kao što neko vrijeme i najavljujemo, svjesni trenutne situacije, u Ministarstvu zdravstva pripremamo dvije nove sigurnosne mjere, u kojima bi se u zdravstveni sustav uvela COVID digitalna potvrda ili potvrda o preboljenju. Svjesni smo odgovornosti koje nosimo. U pripremi su odluke koje će uskoro stupiti na snagu", najavio je Beroš.

O tome znači li to da bi u bolnicama mogli raditi samo oni koji imaju COVID potvrdu te hoće li vrijediti isto i za posjete u bolnicama, Beroš je kazao: "Jasno je da je upotreba COVID potvrde naš način suživota s virusom. Apsolutno je činjenica da će daljnje okolnosti odrediti daljnju upotrebu COVID potvrde. Jedno su djelatnici, drugo bolesnici, treće posjete".

 

"Niz je elemenata, a ono od čega smo krenuli su zdravstveni radnici. Postoje pravila koja reguliraju njihov ulaz u zdravstveni sustav, no to nećemo u ovom trenutku širiti na bolesnike. Želim omogućiti svakom bolesniku da se osjeća sigurno i smanjiti mogućnost da se zarazi u sustavu", dodao je Beroš.

"Trenutno epidemiološki trenutak je takav da moramo intervenirati u zdravstveni sustav", zaključio je Beroš. "Govori se i o testiranju najmanje jednom tjedno. Pitanje je koliko i ono može biti sigurno", objasnio je Beroš.

Na upit novinara o tome što se sprema navodi kako se pripremaju mjere koje će uvesti određeni stupanj sigurnosti, i to ne samo u zdravstvu.

Motiviranje građana na cijepljenje

Na pitanje novinara o tome kako će motivirati građane na cijepljenje Beroš navodi da Vlada zagovara upotrebu COVID potvrda.

"Na taj način cijepljeni imaju određene benefite i vjerujem da će se ta upotreba širiti. Cijepljeni ne trebaju biti taoci necijepljenih i sve bi bilo drugačije da je cijepljeno više odrasle populacije. U ovom trenutku moramo osigurati zdravstvenu sigurnost za sve", kazao je Beroš.

"O činjenici da smo u crvenom struka razgovara svaki dan i na tome se radi", dodao je Beroš.

"Cjepivo nema zamjene"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da ništa ne može biti zamjena cijepljenju. 

"Cijepljenje je dokazano jedina mjera koja učinkovito štiti od težih stanja i smrtnosti, daje najbolje rezultate, vodi prema ukidanju svih mjera i povratku na normalno", istaknuo je Božinović.

"Virus neće nestati, imamo organizaciju koja je spremna, nabavljeno je cjepiva i više nego nam je potrebno, isključila bi se potreba za velikim testiranjem, a populacija bi bila zaštićena", dodao je Božinović.

"Tek kad budemo na svjetskoj razini procijepili veliki obuhvat populacije na cijelom planetu - možemo izaći iz ove krize", rekao je Božinović.

O koroni i sterilitetu

Ravnateljica Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić još jednom je ponovila kako nema informacija o sterilitetu nakon preboljelog COVID-a kod žena.

"No, kod muškaraca se mogu pojaviti bolovi, a što nije zabilježeno kod cijepljenih. Virus je detektiran u ejakulatu i oštećenje spermatozoida", rekla je Markotić i dodala da muškarci nakon preboljenog COVID-a mogu jedno vrijeme biti oštećenih reproduktivnih funkcija.

Navodi da je od 10 pacijenata na respiratoru u Klinici njih devet necijepljenih.

Hrvatska od četvrtka u crvenom

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ažurirao je u četvrtak kartu koja prikazuje četrnaestodnevnu zarazu na 100.000 stanovnika te tako rangira regije pojedinih država prema stupnju rizika.

Na najnovijoj karti više nisu samo dijelovi Hrvatske u crvenom, već je cijela zemlja označena crvenom bojom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene