Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

176 NOVOZARAŽENIH

Božinović upozorio: "Cijeli Jadran pleše na granici između narančaste i crvene." Capak komentirao i hoćemo li se morati cijepiti trećom dozom

Nacionalni stožer civilne zaštite na presici je objavio najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te detalje o novim mjerama koje se uvode za Jadran.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na presici je objavio najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, kao i detalje o novim mjerama koje se uvode za područje Jadrana i koje će na snagu stupiti u ponedjeljak, 26. srpnja.

Pročitajte i ovo Načelnik Primoštena Stipe Petrina o stepenicama do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "BEZ PROTOKOLA" Općina Primošten i Sinj odlučili se suprotstaviti Stožeru i COVID potvrdama, oni ne uvode nove mjere Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Nacionalni stožer: Preminulo je 50 osoba. Danas više od 4000 novozaraženih, gotovo tisuću više nego prije tjedan dana

Uoči početka presice članovi stožera skinuli su maske, što znači da su svi prisutni u dvorani imali COVID potvrde.

Ministar Vili Beroš kazao je kako je zabilježeno 176 novih slučajeva zaraze koronom. Testirano je 4911 osoba, što je 3,58 posto pozitivnih od testiranih. U protekla 24 sata nema preminulih. U Hrvatskoj je cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, rekao je Beroš.

Porast broja novooboljelih

Krunoslav Capak kazao je kako je prije tjedan dana bila 131 novooboljela osoba, uz nešto više od tri tisuće testiranih. "U prvih pet dana prošlog tjedna imali smo 523 nova slučaja COVID-19, a u prvih pet dana ovog tjedna 710. U odnosu na prošli tjedan, imamo 35 posto novooboljelih više. Najniža je incidencija u Istarskoj, a najviša u Zadarskoj županiji. Hrvatska je na 10. mjestu po incidenciji, a po stopi smrtnosti na 20. mjestu u EU-u", dodao je Capak.

Beroš je potom ustvrdio da su već ranije upozoravali na novi val zaraze. "To se dogodilo, delta-soj je među nama. Puno je nepoznanica, cijeli svijet traži svoj put u borbi s epidemijom. Podcjenjivanje epidemioloških mjera je put u crveno, u sigurni odazak turista, ekonomske nedoumice. Kome to treba? Odgovor imamo - u vidu cijepljenja i pridržavanja epidemioloških mjera. Pravo vrijeme za adekvatan odgovor je upravo sada, kada porast broja novozaraženih nije velik", kazao je Beroš. "Mi svoje radimo, ali loptica je sada na građanima", rekao je ministar.

Alemka Markotić kazala je kako imamo delta-ljeto jer ta varijanta preuzima primat. Više od 70 posto novih slučajeva su zaraze delta-sojem. Kazala je da raste broj oboljelih među mlađom populacijom jer oni više putuju i posjećuju masovna okupljanja. Stoga je povećan rizik i za stariju populaciju koja je s njima bili u kontaktu. Navela je kako treba što prije cijepiti stariju populaciju objema dozama jer je tako stupanj zaštite veći. Kazala je i kako i oni koji su dvaput cijepljeni mogu biti pod povećanim rizikom ako se ne pridržavaju mjera te ako su imunokompromitirani.

Navela je i kako je u školama vrlo važno da se učitelji i profesori cijepe jer iako djeca nemaju težu kliničku sliku, u slučaju da se zaraze, mogu dalje prenositi bolest. Kazala je i kako je vrlo vjerojatno da će danas i Modernino cjepivo dobiti odobrenje za cijepljenje djece, odnosno mladih do 18 godina.

Nove mjere za jadranske županije

Ministar Davor Božinović kazao je kako je stožer danas donio odluku kojom se uvode nužne epidemiološke mjere za područja Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske županije i Istarske županije te za Grad Novalju, Senj i Općinu Karlobag.

"Na javnim okupljanjima može najviše biti 50 osoba, osim ako se radi o osobama s COVID potvrdama, i to ne više od 1000 osoba te ako su lokalni i županijski stožeri dali suglasnost. Okupljanje ne može trajati dulje od ponoći", rekao je Božinović. COVID potvrde vrijede i za svadbe na kojima je prisutno više od 15 ljudi, a za svadbe na kojima je manje od tog broja nužno je pridržavanje mjera. "Najveći dopušteni broj gostiju u barovima je 1000 ljudi. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera. Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju COVID potvrde.

Organizatori događanja iz tih kategorija moraju najkasnije sedam dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer obvezan je donijeti odluku u dva dana i dostaviti je županijskom stožeru, koji također mora donijeti odluku u dva dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti o ispunjenju uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer", rekao je Božinović te dodao da se iznimno mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od 1000 osoba, ali uz suglasnost Stožera civilne zaštite RH.

Sve mjere traju do 15. kolovoza, a na snagu stupaju u ponedjeljak, 26. srpnja. Potvrde za prelazak granica ne smiju biti starije od 270 dana, a ne 210, kao što je dosad bio slučaj.

Božinović je ponovio da sva javna događanja do 1000 ljudi moraju biti kontrolirana i tražit će se COVID potvrde. "Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše na granici između narančaste i crvene karte ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. Hrvatska je prepoznata kao država koja ni u jednom trenutku nije izgubila kontrolu nad epidemijom i zato nam turisti dolaze u velikom broju. Ovdje se osjećaju sigurnima. Nakon 17 mjeseci epidemije svi znaju koja su to rizična događanja za prijenos bolesti. Ova današnja odluka proizvod je našeg zajedničkog iskustva. Siguran sam da s vrlo malim korekcijama u svakodnevici možemo ostvariti glavne ciljeve tijekom sezone i na to smo sad fokusirani", naveo je Božinović.

Britanski eksperiment i treća doza cjepiva

"Ako su točni podaci koji su objavljeni, a jesu jer su iz službenih izvora, Hrvatska je osigurala više doza cjepiva za svoje građane nego što je u ovom trenutku dostupno u cijeloj Africi. Ako bi britanski eksperiment uspio, sigurno je da bi to bila dobra vijest ne samo za Hrvatsku nego i cijeli svijet. Ali mi nismo ispunili jedan od elementarnih uvjeta koji su oni ispunili - imaju vrlo visoku stopu procijepljenosti stanovništva, posebno onog najstarijeg. Mi smo u tom smislu daleko do Britanaca, ali kad bi se to pokazalo da je učinkovito, to bi bio dobar poticaj svima u onom dijelu skeptične populacije da se cijepe", kazao je Božinović.

Capak je na pitanje o osmero preminulih u KB-u Dubrava koji su primili oba cjepiva kazao kako još ne može govoriti o uzroku smrti, odnosno da to treba pažljivo provjeriti te da im treba još malo vremena za to.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica pitala je hoće li biti potrebno cijepljenje trećom dozom. Capak je kazao kako je to vrlo vjerojatno. "Neke zemlje su to već počele, no u specifičnim uvjetima - kad je riječ o kineskom cjepivu. Riječ je o Turskoj i Mađarskoj. Nitko u ovom trenutku ne zna odgovor na to pitanje. Produžujemo trajanje potvrda, a time i druge prednosti onih koji su se cijepili. Neke države Europe to su već produžile na godinu dana.

Vrlo je vjerojatno da će se ići s trećom dozom, ali kada, to još ne znamo. Po mišljenju epidemiologa HZJZ-a, treća će doza možda i ranije ići za one koji su imunokompromotirani."

Markotić je objasnila da zasad još nema službenih podataka o cijepljenju trećom dozom, ali i ako se s time krene, vjerojatno će se prvo docijepiti oni koji su u rizičnim skupinama i(li) su imunokompromitirani.

"Odluke se donose da nam sezona ne završi kao prošla. Restriktivnije mjere nikad nismo donosili unaprijed, da ne maltretiramo ljude restrikcijama. Mjere uvodimo u trenutku kad je to potrebno, da se spasi sezona. One se ne donose unaprijed jer se nikad ne zna kako će se situacija razvijati u nekoliko tjedana. Od prvog dana govorimo da svakodnevno analiziramo ono što se događa kod nas i u svijetu, to je činjenica, a ne floskula. Uvijek ćemo biti za racionalne mjere", kazao je Božinović te dodao da misli da su mjere u Hrvatskoj dobro balansirane.

Cijepljenje u ljekarnama

Na pitanje o cijepljenju u ljekarnama, odnosno hoće li se trebati naručivati, Beroš je kazao kako se prilagođavaju novim izazovima te su našli opciju da se cijepljenje može provoditi u ljekarnama. "Očekujemo da u roku od dva tjedna oni definiraju timove", rekao je Beroš i zahvalio ljekarničkoj komori. "Pred nama je izazov i implementacija informatičkog rješenja za komunikaciju."

Capak je pak kazao kako se u ljekarnama već cijepilo - protiv gripe, i to liječnici. "Do prije dvije godine u kurikulumu za akademsko obrazovanje ljekarnika nije bilo cijepljenja, ali sada će to biti moguće. Ljekarnici će proći tečaj cijepljenja koji će organizirati Hrvatski zavod za hitnu medicinu, i nakon toga će biti moguće cijepljenje. Samo cijepljenje je jednostavno, ali ono što se događa nakon toga zahtijeva edukaciju - reakcija na cijepljenje, anafilaktički šok, sinkopa." 

Božinović je komentirao i broj gledatelja na utakmici u Splitu, gdje je bilo 11 tisuća ljudi, i gotovo svi imali su COVID potvrde. "Bilo je pokušaja da se uđe s lažnom COVID potvrdom, njih četiri. Podsjećam da je to kazneno djelo. Ali to je način na koji se situacija može kontrolirati."

Kazao je da i lokalni stožeri najbolje znaju kakve su okolnosti na licu mjesta te mogu najbolje procijeniti mogu li nešto dopustiti ili ne mogu.

Podsjetimo, jadranska Hrvatska i na novoj je koronakarti ECDC-a obojena narančastom bojom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene