Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oni s jednom dozom

Izdano već 15.000 EU digitalnih COVID potvrda, Božinović: "Turisti u Hrvatsku mogu doći, na granici će se zadržavati minimalno. Mi smo zasad prvi"

Od danas je građanima dostupna EU digitalna COVID potvrda. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je početak izdavanja potvrde koja će mnogima omogućiti lakše putovanje i kretanje.

Od 1. lipnja je počela operativna faza, rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna cijepljen je i booster dozom Potpredsjednik Vlade Božinović pozitivan na koronavirus: Ima blage simptome

"Svi naši građani koji imaju pristup sustavu e-Građani ili oni koji idu u poslovnice HZZO-a mogu dobiti digitalnu potvrdu", kazao je Božinović.

22 dana od prve doze

"Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je prošlo 22 dana od cijepljenja, također mogu dobiti potvrdu", dodao je i naglasio da je Hrvatska od početka u skupini zemalja koje su najnaprednije u smislu tehničkog rješenja.

"Uz Hrvatsku su spremne Njemačka, Italija i Danska, a mislim da će uskoro i ostale zemlje krenuti. 13 zemalja uspješno se spojilo na EU pristupnik za COVID potvrde. Mi smo dobili potvrdu da je Hrvatska u potpunosti interoperabilna", dodao je.

 

Prelazak granice ovisi i o drugim zemljama

"Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim državama. No svi koji imaju digitalnu COVID potvrdu mogu slobodno ući u Hrvatsku jer smo opremili sve granične prijelaze", kazao je Božinović.

Neke su zemlje već donijele odluku o tome da se potvrda može dobiti 22 dana nakon prve doze.

"Tu je Austrija, mi idemo za tim da Hrvatska bude kompatibilna s drugim zemljama. To su podaci koji su u vlasništvu Ministarstva zdravstva i koji služe za izdavanje potvrda", kazao je Božinović i dodao da je do 13 sati izdano 15.000 digitalnih potvrda.

 

Turisti mogu ući u Hrvatsku s potvrdom

"Potvrdu dobijete za nekoliko desetaka sekundi. Mi smo to prvi implementirali na granične prijelaze, nisam siguran da su i druge zemlje u ovoj fazi. No kad god neka zemlja počne s izdavanjem za svoje građane, oni će moći doći u Hrvatsku", rekao je Božinović i dodao kako će turisti od danas moći ući u Hrvatsku s digitalnom potvrdom.

"Turisti u Hrvatsku mogu doći, na granici će se zadržavati minimalno, onoliko koliko je potrebno da se to računalno očita. Mi smo zasad prvi", istaknuo je Božinović i dodao kako bi Hrvatskoj bilo idealno kad bi sve države članice EU-a imale ista pravila za izdavanje digitalne potvrde.

Na pitanje novinara gdje bi on volio otputovati, Božinović je odgovorio: "Na hrvatsko more jer ni njega nisam dugo vidio."

Potvrda se može prelomiti i tako zaštititi podatke

"Potvrda se može prelomiti tako da osoba koja kontrolira na granici dobije minimalan broj osobnih podataka", istaknuo je Božinović i dodao da će se tada vidjeti ime, prezime i datum rođenja kako bi se moglo usporediti s putovnicom.

Navodi da se potvrda može spremiti na računalu, mobitelu, može se isprintati ili poslati mailom. Također, potvrde će se moći podići i na sustav Enter Croatia, što će dodatno ubrzati prelazak hrvatske granice.

"To je još u fazi razvoja, kad su u pitanju druge države", rekao je Božinović i istaknuo kako je Hrvatska u svim fazama bila prva. Na pitanje zašto stručnjaci koji su radili na potvrdi nisu angažirani i na aplikaciji na cijepljenje, odgovorio je kako u ministarstvu imaju najbolje stručnjake.

Najavljena odluka o djeci

Što se tiče djece, najavio je novu odluku o izuzecima o prelasku preko granica Hrvatske.

"U nju ćemo ugraditi elemente, jedna doza do 22 dana, ali i za djecu do 12 godina. Pitanje je i duljine koja će se tretirati na potvrdama nakon preboljenja. Svakim danom znanost nešto novo otkrije pa mi to implementiramo", rekao je Božinović.

QR kodove za sada očitavaju samo policajci

"Verifikaciju QR kodova za sada će raditi policijski službenici. Svaka država članica EU-a može, ovisno o svojim potrebama, proširiti verifikaciju, no to ćemo još vidjeti", kazao je i dodao kako se još moraju testirati neka događanja koja okupljaju veliki broj ljudi.

"Razgovori teku s Ministarstvom kulture i Ministarstvom športa. Nitko nema iluziju da će epidemija završiti s početkom jeseni. Bitno je da smo mi spremni i da možemo donijeti odluku koja će u tom trenutku biti primjerena", rekao je Božinović.

Potvrde dostupne na mrežnim stranicama

AKD je na javnoj informativnoj mrežnoj stranici www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr građanima učinio dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda. Mrežne stranice bit će redovito ažurirane.

EU digitalna COVID potvrda koristit će se sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene