Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON RAZGOVORA S PLENKOVIĆEM

Fuchs otkrio tko će nastavu pohađati u školama, a tko ostaje doma: "Ne zovite djecu superširiteljima, ne stavljajte to na njihova pleća"

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objavio je da će učenici osnovnih škola od prvog do 4. razreda i učenici četvrtih razreda srednjih škola nastavu pohađati u školama. Svi ostali učenici osnovnih i srednjih škola od ponedjeljka će nastavu pratiti po modelu C.

Premijer Andrej Plenković održao je danas videosastanak s Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja, na kojem je dogovoren nastavak rada škola. 

"Generalni je stav da nastava za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja koja su im potrebna", rekao je Fuchs. Dodao je i da će završni razredi ići na nastavu po pojačanim epidemiološkim mjerama. 

"To znači da će se moći održati dovoljno velika distanca između učenika u pojedinim razredima s obzirom na to da će ostali razredi u ovoj fazi biti online i s time mislimo da smo itekako smanjili mogući rizik od širenja epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih", rekao je Fuchs. 

Negdje moguća i odgoda nastave

Ministar je u intenzivnim razgovorima sa zagrebačkim poglavarstvom o sigurnom dolasku učenika do škola. "Dobio sam uvjeravanja da će opasni dijelovi zgrada u centru zgrada biti sanirani, a tamo gdje to ne bude do kraja moguće riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se sigurno može prolaziti", rekao je Fuchs.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, Fuchs kaže da su kontinuirano prisutni na terenu. "Ne bi bilo loše da se djeci koja dođu u školu pruži psihološka pomoć", rekao je Fuchs. Još uvijek razgovaraju s lokalnim čelnicima o tome da vide je li moguće do kraja ispoštovati planiranu varijantu ili će u nekim školama biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave. "To u prvom redu ovisi o informacijama koje ćemo dobiti od osnivača", kaže Fuchs. 

U školama te županije koje nisu zahvaćene katastrofom nema razloga da škola ne počne kao i u drugim krajevima Hrvatske, kaže ministar. 

Ne zovite djecu superširiteljima

"Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem prema van, ma od koga to išlo, da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav možebitni osjećaj krivice da ako je netko obolio u obitelji da su oni krivi", kaže Fuchs. 

Pročitajte i ovo Marija Margušić, ravnateljica Srednje škole Glina NASTAVA U BANOVINI Ravnateljica Srednje škole Glina, znatno oštećene u potresu: "Nismo spremni ni za online nastavu, a kamoli za školu uživo"

Pročitajte i ovo Zgrada u Zagrebu koju je oštetio potres - 4 10 mjeseci od potresa Zagrepčani žele sigurne ulice u centru grada: "Vatrogasci su došli i napravili 'prvu pomoć', koliko su mogli. Sada ne znamo što ćemo dalje"

Ministarstvo je u sve studentske i đačke domove uputilo dopis da će za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzeti plaćanje troškova onog dijela participacije koje oni inače plaćaju za učenički i studentski smještaj.

"Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode onog dijela plaćanja ako nisu ispunili ECTS bodove. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga koji je na ukupan broj studenata s tog područja zanemariv", rekao je Fuchs. 

Preporučeno je da se i natjecanja odgode za dva tjedna, nakon čega će vidjeti kakva će biti epidemiološka situacija. Vraćanje svih učenika u škole bit će jedna od prvih mjera popuštanja, ali Fuchs ne zna kad bi to moglo biti. "Morao bih baciti grah pa da vidim kakav će biti razvoj epidemiološke situacije", rekao je Fuchs. 

Nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područje, otkrio je Fuchs. Kazao je da oni sigurno neće pohađati nastavu gdje su je ranije pohađali. Rekao je i da će za oko 460 učenika koji imaju problem s internetom osigurati SIM kartice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene