Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE RESTRIKCIJE

Beroš zbog nove varijante delta soja najavio: "Sutra ćemo predstaviti novi set mjera"

Ministar zdravstva Vili Beroš za sutra je najavio predstavljanje novih mjera koje će biti donesene kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Sutra će javnosti biti predstavljen novi paket mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti \ PRESICA STOŽERA Došao je i taj dan! Stožer ukida gotovo sve mjere. Pogledajte što se sve mijenja od sutra u ponoć Slika nije dostupna bolnički sustav je spreman Beroš nakon sastanka u Vladi o dolasku petog vala: "Može doći do preopterećenja. Stoga, budimo mudri..."

Mjere će, kako je kazao, biti prilagođene trenutku.

Beroš je pohvalio pojačan interes za cijepljenje, ali i naglasio kako jesen nije pravo vrijeme, treba se cijepiti ranije.

"Imamo novi soj koji je visoko zarazan i to je sve rezultiralo visokim brojem. Činjenica je i da se tijekom vikenda nije testiralo, no ne treba nalaziti opravdanje za ovako visok broj", kazao je Beroš.

Ministar je zahvalio liječnicima koji su pozivali starije osobe na cijepljenje.

"Ovo nije prozivanje, samo jedan zajednički napor da dođemo do naših sugrađana i da im doista prispodobimo da cijepljenje doista spašava živote i koliko pomaže od težih oblika bolesti, kao i za smanjenje prijenosa bolesti", naglasio je.

Zahvalio je i članovima Znanstvenog savjeta.

"U ovoj bolesti treba iskoristiti blagodati civilizacije, a to je cijepljenje", kazao je Beroš te naglasio kako su mjere trenutačno na međuresornom usuglašavanju.

"Arena je pripremna za otvaranje i bit će aktivirana ako se ukaže potreba", rekao je Beroš te dodao da nitko u Europi nije bio spreman za ovakve događaje.

"Molim naciju da vjeruje stručnjacima, da vjeruje znanstvenicima", apelirao je Beroš.

Daleko smo od maksimalnih opterećenja bolnica, kazao je Beroš na pitanje o stanju u splitskoj bolnici. Naglasio je kako postoji drugi problem, a to je pružanje liječničke pomoći pacijentima koji nisu pozitivni na COVID a imaju teške i kronične bolesti i potrebna im je kontinuirana terapija.

Ministar zdravstva je istaknuo i da je više od 40 posto necijepljenih rezervoar za širenje virusa.

"Ova Vlada je osigurala građanima dovoljne količine cjepiva, a građani ga ne žele iskoristiti. Ne razumijem to", kazao je Beroš te dodao da moli građane koji se ne žele cijepiti da preispitaju svoje stavove i konzultiraju se sa svojim liječnicima.

"Respirator spašava život", kazao je Beroš odgovarajući na novinarsko pitanje te dodao kako su neke bolnice tražile nove respiratore, kao što je, primjerice, šibenska.

Na pitanje je li se ovakvo širenje moglo spriječiti drukčijim mjerama, Beroš je odgovorio da nije, jer mjere imaju i "nuspojave".

"Mi kršimo mjere, nenamjerno. Mladi se okupljaju, niz je partija bilo diljem Hrvatske... Možda djeca ne razumiju, ali razumiju roditelji", zaključio je ministar.

Zamolio je sve da ne nagađaju o novim mjerama.

Na pitanje osjeća li odgovornost jer je Hrvatska među četiri najgore zemlje po broju primljenih doza cjepiva, Beroš je odgovorio da ne osjeća grižnju savjesti, jer je i sam ranije pozivao na cijepljenje i sve napravio.

"Mislim da je dovoljno nekome reći da može spasiti život uz cijepljenje", rekao je Beroš i kazao da neće uvoditi represivne mjere.

Na pitanje hoće li nam biti potrebna COVID potvrda za ulazak u kafiće, Beroš je odgovorio da neće jer postoji još učinkovitih mjera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene