Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepilo se jedino AstraZenecom

Na masovno cijepljenje u Zagrebu odazvala se samo polovica pozvanih: "Nastavi li se ovako, pozivat ćemo i mlađu populaciju"

U Zagrebu je danas počelo masovno cijepljenje cjepivom AstraZenece. Pola od onih koji su pozvani na cijepljenje, nisu došli na Zagrebački velesajam. Od 1.500 pojavilo se njih 790. Razlog je što se cijepi AstraZenecom pa ako se odbijanje nastavi, na red bi brzo mogli doći oni iz opće populacije.

Putem središnjeg registra cijepise.zdravlje.hr za srijedu je na cijepljenje na Zagrebački velesajam pozvano 1500 građana s daljnjim povećanjem kapaciteta na masovnom punktu. Riječ je cijepljenju građana starije životne dobi i građana s kroničnim bolestima koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19. Na cijepljenje se odazvala samo polovica pozvanih, njih 790. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar kazao je kako je Grad Zagreb ogromna potpora u ovome. "Želja nam je da za dobrobit građana ovo napravimo što je najbolje moguće", rekao je Šostar.

"Krećemo danas, imamo spremljeno 30 tisuća doza i nadam se da ćemo ga cijeloga potrošiti. Jučer je odaziv bio loš, danas je odaziv bitno bolji, ljudi već čekaju u redu. Danas je pozvano 1500 građana. Sutra krećemo s 3000 građana, od ponedjeljka 5000", rekao je Šostar ujutro na početu cijepljenja i dodao da se građani cijepe AstraZenecom.

U jednom trenutku je pao sustav, te su građani koji su došli na red upisivani ručno. ''Pao je sustav u jednom trenu, ali čuo sam da su ga navodno dignuli i da je sada u redu'', kazao nam je Šostar.

Masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu - 1 Masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević pozvala je građane da se odazovu pozivu na cijepljenje.

"Aktivna su i dva mjesta u call centru i u NZJZ Andrija Štampar pa se građani mogu naručiti i telefonom", dodala je Pavičić Vukičević.

"Moja poruka je jednostavna, ako želimo zaštititi svoje i zdravlje najdražih, moramo se cijepiti. Ako postoje dileme, građani trebaju razgovarati sa svojim obiteljskim liječnicima. Nadamo se da ćemo uskoro cijepiti sve one koji se žele cijepiti", rekla je.

Građanima termini stižu na mail adrese

Građanima glavnog grada Hrvatske dolaze na njihove adrese elektronske pošte poruke s terminom za cijepljenje protiv COVID-19 koje organizira zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Svi građani koji su se do sada prijavili za cijepljenje protiv COVID-19 na središnji registar, telefonskim putem pozivnog centra ili preko liječnika obiteljske medicine, bit će obaviješteni o predviđenom vremenu cijepljenja, sukladno epidemiološkim kriterijima te raspoloživom cjepivu jednog od triju proizvođača koji su registrirani u Europskoj uniji.

Ukoliko građani na cijepljenje dolaze preko liječnika opće prakse, njihova prijava ide isključivo preko njih. ''S obzirom na to da se nalazimo u 2. fazi cijepljenja starijih i kronično oboljelih koji su iskazali interes putem liječnika obiteljske medicine, njihova prijava se ostvaruje putem liječnika obiteljske medicine'', pojasnila je za DNEVNIKhr Martina Lukačević.

Ako je telefonska linija za odbijanje cjepiva zauzeta, Lukačević ističe kako linija zabilježi svaki poziv koji nije realiziran te operater, nakon završenog tekućeg poziva, povratno nazove osobu i unese potrebnu informaciju.

Ako se građanka ili građanin koji je dobio termin cijepljenja iz objektivnih ili nekih drugih razloga ne može ili ne želi cijepiti, o tome može obavijestiti pozivni centar 0800 0011 čime omogućuje cijepljenje raspoloživim cjepivom drugim osobama s liste prijavljenih. Na testnom cijepljenju u utorak odaziv građana bio je manji od očekivanog.

Ovaj tjedan stiže oko 100 tisuća doza, a idući još 70 tisuća i prvi put Johnson&Johnson.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene