Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za DNEVNIK.hr

Capak otkrio hoće li uskoro vratiti mjere zbog velikog broja novozaraženih: "Slično je i u drugim zemljama..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojke novozaraženih koronavirusom u porastu su diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Upitali smo ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka razmišlja li Stožer o vraćanju nekih mjera.

"Većina zemalja Europske unije otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih tjedana. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2", upozoravaju iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama - uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku.

Ističu da će te varijante postati dominantne u cijelom EU-u, što će vjerojatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim tjednima.

Nažalost, povećanje slučajeva odrazilo se i u Hrvatskoj. Više od tisuću novozaraženih zabilježeno je u subotu. Upitali smo ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka hoće li se zbog porasta novozaraženih uskoro vraćati neke od mjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CIJEPLJEN S TRI DOZE Gradonačelnik Tomašević pozitivan na koronavirus: Prvi čovjek Zagreba otkazao sve današnje obaveze

"Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere", rekao je Capak za DNEVNIK.hr te napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODLUKA CDC-a Od sljedećeg tjedna protiv korone cijepit će i bebe: "Danas smo napravili veliki korak naprijed"

Njemačka pak razmišlja o vraćanju nekih od mjera u slučaja pogoršanja ujesen. Prema prijedlozima, maske bi ponovno trebale biti obvezne u zatvorenom prostoru, a moguće je i ograničavanje broja osoba na okupljanjima i ograničavanje kontakata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene