Koronavirus u SAD-u
Koronavirus u SAD-u Foto: Afp

Stariji bračni par iz Arizone uzeo je preparat kojim su liječili svoje ribice nakon što su čuli predsjednika Donalda Trumpa da kemijski element u njemu pomaže u liječenju koronavirusa. Muškarac je preminuo, a njegova je supruga u kritičnom stanju.


Muškarac iz Phoenixa u SAD-u je preminuo, a njegova je supruga u bolnici u kritičnom stanju nakon što su oboje uzeli kemikaliju kojom su se željeli zaštititi od koronavirusa.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Imaju 20 novih slučajeva, Stožer odmah reagirao: Stanovnike svoje županije pozvali da ne putuju, apeliraju i na zdravstvene djelatnike Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija Zbog epidemije uvode najstrože mjere u Europi: Nema policijskog sata, ali putovanja unutar zemlje mogu zaboraviti

Dogodilo se to nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da hidroksiklorokin ili klorokin, u kombinaciji s azitromicinom, pomaže u borbi s koronavirusom.

Stariji bračni par, iako niti jedno od njih nije bilo zaraženo koronavirusom, uzeo je klorokin. No umjesto lijeka popili su kemikaliju s klorokin sulfatom kojom se čiste akvariji s ribicama.

Unutar tridesetak minuta od uzimanja kemikalije oboje su se otrovali i našli u kritičnom stanju koje je zahtijevalo hitni prijevoz na intenzivnu njegu. Muškarcu nije bilo pomoći, piše CNN.

Udovica preminulog kazala je na NBC News da su na TV-u gledali sastanak na kojemu je Trump govorio o dobrim učincima klorokina. "Bojali smo se bolesti", objasnila je i dodala da su odlučili uzeti malu količinu kemikalije.

Unutar 20 minuta postalo im je strahovito zlo. "Počela sam povraćati. Suprug je teško disao i gušio se. Htio je da ga držim za ruku", navela je.

Nazvala je hitnu pomoć. Ubrzo nakon što su oboje prevezeni u bolnicu, njezin je suprug preminuo. Udovica je pozvala sve da slušaju liječnike, a ne Trumpa. "Budite pažljivi i zovite liječnika", poručila je.

Lijek klorokin inače je odobren od američke Agencije za hranu i lijekove i koristi se u borbi protiv malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa. Za sada nije odobren za liječenje koronavirusa.

Stručnjaci su upozorili da lijekovi, kao i kemikalije kućne izrade, ne smiju biti konzumirani za prevenciju koronavirusa. "Zbog novonastale situacije razumijemo da se ljudi pokušavaju zaštititi i izliječiti. Samostalno liječenje nekontroliranim uzimanjem lijekova nije ispravan način u borbi s epidemijom", rekao je dr. Daniel Brooks, voditelj Informativnog centra za lijekove i otrove.

Podsjetimo, Trump je prije nekoliko dana izjavio da hidroksiklorokin ili klorokin, u kombinaciji s azitromicinom ima najveću šansu da budu veliki preokret u potrazi za lijekom protiv koronavirusa. Strah i panika koja vlada među ljudima neke od njih je natjerala na eksperimentiranje, a posljedice kod ovog bračnog para su bile tragične.