Koronavirus u SAD-u
Koronavirus u SAD-u Foto: Afp

Stariji bračni par iz Arizone uzeo je preparat kojim su liječili svoje ribice nakon što su čuli predsjednika Donalda Trumpa da kemijski element u njemu pomaže u liječenju koronavirusa. Muškarac je preminuo, a njegova je supruga u kritičnom stanju.


Muškarac iz Phoenixa u SAD-u je preminuo, a njegova je supruga u bolnici u kritičnom stanju nakon što su oboje uzeli kemikaliju kojom su se željeli zaštititi od koronavirusa.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Osim zastupnika cijepiti su se počeli i suci Ustavnog i Vrhovnog suda - no ne pred kamerama Koronavirus u Velikoj Britaniji, ilustracija Prvo mjesto na listi smrtnosti od COVID-19 opet drži jedna europska zemlja, među najgorih 20 je i Hrvatska

Dogodilo se to nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da hidroksiklorokin ili klorokin, u kombinaciji s azitromicinom, pomaže u borbi s koronavirusom.

Stariji bračni par, iako niti jedno od njih nije bilo zaraženo koronavirusom, uzeo je klorokin. No umjesto lijeka popili su kemikaliju s klorokin sulfatom kojom se čiste akvariji s ribicama.

Unutar tridesetak minuta od uzimanja kemikalije oboje su se otrovali i našli u kritičnom stanju koje je zahtijevalo hitni prijevoz na intenzivnu njegu. Muškarcu nije bilo pomoći, piše CNN.

Udovica preminulog kazala je na NBC News da su na TV-u gledali sastanak na kojemu je Trump govorio o dobrim učincima klorokina. "Bojali smo se bolesti", objasnila je i dodala da su odlučili uzeti malu količinu kemikalije.

Unutar 20 minuta postalo im je strahovito zlo. "Počela sam povraćati. Suprug je teško disao i gušio se. Htio je da ga držim za ruku", navela je.

Nazvala je hitnu pomoć. Ubrzo nakon što su oboje prevezeni u bolnicu, njezin je suprug preminuo. Udovica je pozvala sve da slušaju liječnike, a ne Trumpa. "Budite pažljivi i zovite liječnika", poručila je.

Lijek klorokin inače je odobren od američke Agencije za hranu i lijekove i koristi se u borbi protiv malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa. Za sada nije odobren za liječenje koronavirusa.

Stručnjaci su upozorili da lijekovi, kao i kemikalije kućne izrade, ne smiju biti konzumirani za prevenciju koronavirusa. "Zbog novonastale situacije razumijemo da se ljudi pokušavaju zaštititi i izliječiti. Samostalno liječenje nekontroliranim uzimanjem lijekova nije ispravan način u borbi s epidemijom", rekao je dr. Daniel Brooks, voditelj Informativnog centra za lijekove i otrove.

Podsjetimo, Trump je prije nekoliko dana izjavio da hidroksiklorokin ili klorokin, u kombinaciji s azitromicinom ima najveću šansu da budu veliki preokret u potrazi za lijekom protiv koronavirusa. Strah i panika koja vlada među ljudima neke od njih je natjerala na eksperimentiranje, a posljedice kod ovog bračnog para su bile tragične.