Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A živimo od turizma

Zašto se više od polovice građana Hrvatske uporno ne želi cijepiti i kako ih nagovoriti na to? Psihijatar objašnjava: "Imamo situaciju da nitko nikoga ne čuje"

Aktualno Galerija Postotak građana cijepljenih prvom dozom Postotak građana cijepljenih prvom dozom Foto: DNEVNIK.hr +0 In Magazin: Poznati Hrvati koji su se cijepili Galerija 1/2 >>
Mnogi koji izravno ne žive od turizma kažu da im se živo fućka za cijepljenje. Nažalost, svi živimo od turizma. Osim toga, dobar dio onih koji se nisu cijepili živi u uvjerenju da će im cjepivo naštetiti. Zašto - doznajte u priči Barbare Golje.

Zašto više od polovice građana Hrvatske ne da svoje rame? Zato što više ne stoje rame uz rame.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke Slika nije dostupna ''Izgubljen slučaj'' Korona ne postoji, sve je izmišljeno? Stručnjaci objašnjavaju tko su antivakseri i zašto im se vjeruje

"Na početku te nesretne pandemije povjerenje je bilo veliko, pa čak ni taj konspirativni dio nije mogao prodrijeti do te mjere do građana", rekao je sociolog Krešimir Krolo.

Hrvatski prosjek cijepljenja jednom dozom je 44 posto. Iznad prosjeka su Zagrepčani s 52 posto i Istrani s 47 posto. U prosjeku su Dubrovčani s 44 posto, a onda se ispod prosjeka spuštaju Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija s 38 posto. Podbacuje i Šibensko-kninska županije, u kojoj je 35 posto građana cijepljeno prvom dozom. Istrani zbog toga ne žele biti u istoj kategoriji kao i Dalmatinci.

Postotak građana cijepljenih prvom dozom Postotak građana cijepljenih prvom dozom Foto: DNEVNIK.hr

"Nas se procjenjuje kao jednu regiju, od Istre do Dubrovnika. Prema tome, sve ono što nije dobro odražavat će se na svih sedam županija. Očekujemo da Europska unija na poticaj Hrvatske što prije promijeni pristup i vrednuje svaku županiju pojedinačno", rekao je Dino Kozlevac, načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije.

Dubrovačkog gradonačelnika zasuli su prijetnjama i psovkama jer je u subotu poticao na cijepljenje.

"Prijete gubitkom života, prijete članovima obitelji. Toliko o tim hrabrim ljudima koji žele doprinijeti javnom dobru", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

"Ako prisila bude slabija, i otpor će biti manji"

"Ne znam kako građanima tih županija nije samo po sebi jasno da svi živimo od turizma i svima nam je u interesu da sezona bude što duža, a ne što kraća", rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Epidemiolozi nisu osposobljeni za masovnu komunikaciju, a komunikacija Stožera civilne zaštite često je bila proturječna.

"Ako nam je nužnost procijepljenost, ne možemo jednima reći da se ne mogu tako ponašati, a drugima progledati kroz prste", rekao je Krolo.

Goran Arbanas, psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče, tvrdi da će potreba za otporom biti slabija ako prisila bude manja.

"Treba voditi otvoreni razgovor i čuti drugu stranu jer mi sad imamo situaciju da nitko nikoga ne čuje", rekao je Arbanas. Dodaje da bi mladi mogli poslušati slušati nekoga iz svijeta sporta, glazbe, influencere. Stariji se pak boje nuspojava. Znači li to da bi njih trebali regrutirati njihovi liječnici?

"Njihovi liječnici, ali i prijatelji i poznanici koji su oboljeli od korone ili koji su se cijepili jer je bliski kontakt nešto u što imamo najviše povjerenja", smatra Arbanas. 

To opet znači da opet jedni drugima možemo najviše pomoći. 

Pa ako netko nakon cijepljenja primijeti magnetna svojstva ili napipa mikročip, neka nam obvezno pomogne svojim iskustvom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene