Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ukidanje samoizolacije

Počinje masovno testiranje djece: Doznajemo detalje o postupku te tko će kontrolirati izmišljaju li roditelji

Aktualno Galerija Božo Pavičin Božo Pavičin Foto: DNEVNIK.hr Testiranje u školama - 3 Testiranje u školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje u školama - 2 Testiranje u školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje u školama - 1 Testiranje u školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Školsko zvono Galerija 1/9 >>
Počinje testiranje 450.000 školaraca. Takvim dobrovoljnim testiranjem ukida se samoizolacija. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je tko će kontrolirati roditelje jesu li zaista testirali dijete, što ako to odbiju, ali i što je s djecom u vrtićima.

Ponedjeljkom prije školskog zvona roditelji će testirati djecu, a rezultat zapisati u bilježnicu. Negativna djeca mogu u školu, bez obzira na to jesu li bila u kontaktu s nekim zaraženim.

"Bolje da se testira jednom tjedno nego da su izolaciji", kaže jedna majka.

"Bolje da se testiraju nego da šalju cijeli razred u samoizolaciju. Učiteljica pozitivna, cijeli razred ide i dijete zdravo doma sjedi", kaže sugrađanka.

Oko tri milijuna testova tek se nabavlja. Točan datum testiranja se ne zna.

"Nije ovo mjera testiranja, nego ukidanja samoizolacije. Ako netko želi da mu dijete bude u samoizolaciji ako se pojavi pozitivan slučaj u razredu, on ne mora testirati dijete. Ovo je u interesu njihove djece, da ne budu zatvorena zdrava djeca u kući", kaže Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

Od početka ove nastavne godine više od 120.000 djece je bilo u samoizolaciji. Rekorderi po šest puta, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak. Djeca bez testa u slučaju zaraze u razredu morat će u samoizolaciju. Ali što ako netko izmisli da je testirao dijete?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPOKON U KLUPAMA Brzim testiranjima ukida se samoizolacija za učenike: "Nema cijene koju nećemo platiti, samo da su djeca slobodna"

"Morat ćemo se pouzdati i vjerovati našim sugrađanima, jedni drugima. Koji bi bio razlog da netko ne testira dijete i da ugrožava drugu djecu, profesore ili nekoga?" pita se Pavičin.

Jedan od razloga je da je testiranje roditeljima invazivno.

"To nije testiranje iz nazofarinksa nego iz vestibluma, iz ulaznog dijela nosa, kraći štapić je i ne bi trebalo predstavljali problem", objašnjava Ivana Pavić Šimetin.

U zagrebačkoj školi Ante Kovačić ponedjeljkom bi se prikupljali podaci o 1200 učenika. Neće biti nimalo lako.

"Imamo podijeljene roditelje, koji sami stalno testiraju djecu i stalno bi u samoizolaciju, a imamo i one koji se gnušaju samoizolacije", kaže Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ivana Kovačića u Zagrebu.

A mjesec dana testova za učenike stajat će do 20 milijuna kuna. Plaćamo ih iz proračuna, kao i testiranja javnih i državnih službenika. Samo u Ministarstvu obrazovanja na to je potrošeno četiri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez povremenih nestašica Šefica farmaceutske komore najavila da nam stižu stotine tisuća brzih testova: "Imat ćemo zalihe za nekoliko tjedana"

Do kada će ići testiranje, pitali su premijera, a on je odgovorio: "Zasad možemo podnijeti", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

A teško će podnijeti brojne samoizolacije vrtićarci i njihovi roditelji - ali kod njih nema promjena.

"Nadam se da neće biti potrebe za nastavljanjem ove mjere ni za školarce u trećem, četvrtom mjesecu, tako da neće biti potrebe za uvođenjem ovoga ni za vrtiće", rekao je Pavičin.

Od tjednog testiranja mogla bi biti izuzeta školska djeca koja su preboljela COVID unazad četiri mjeseca ili su cijepljena, no detalji se još razrađuju.

"Može pridonijeti sprečavanju širenja zaraze"

Je li model ukidanja samoizolacije u školama dobro rješenje, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić, koja je razgovarala s doktoricom školske medicine Natašom Dragaš Zubalj.

"Kažu liječnici da se i dosadašnja samoizolacija znala od strane roditelja dvojako primjenjivati. Djeca bi nerijetko nastavu slušala od kuće, po modelu C, a onda nakon toga slobodno išla na nekakva druga mjesta ili druženja, što naravno nije samoizolacija u punom smislu", izvijestila je Jusić i pitala doktoricu može li testiranje djece kod kuće staviti zarazu pod kontrolu.

"Neće u cijelosti, ali radi se o koraku koji može pridonijeti sprečavanju širenja zaraze, pogotovo asimptomatski", kazala je liječnica.

Testiranje jednom tjedno nije pouzdano, kaže liječnica, no ističe da se tijekom tjedna ono može ponoviti.

Pročitajte i ovo Vrtić, ilustracija traže hitnu reakciju Odgojitelji na izmaku snaga: "Žena iz epidemiološke službe ostala je u šoku"

"Kućni testovi nisu relevantni, moraju se potvrditi brzim antigenskim ili PCR-om. Ako su pozitivni na kućnom, moraju se javiti liječniku i ići na testiranje" dodala je liječnica i kazala da roditeljima daju šansu da besplatno testiraju djecu.

Djeca često zaziru od "liječničkih metoda", može li ovo za njih biti traumatično iskustvo, pitala je reporterka.

"Možda, ali radi se o vrlo laganoj metodi, radi se o škakljanju nosnice, uđe se u jednu pa drugu i lagano se zavrti. Ne ulazi se duboko", kazala je liječnica i savjetovala što s djecom koja možda počnu plakati čim vide štapić za testiranje.

"Možda mu se može pokazati u zraku ili roditelj pokazati na sebi pa drugim testom napraviti za dijete", rekla je.

Postavlja se pitanje može li se vjerovati roditeljima da će biti iskreni. Često se na kavama čuje da su i temperature koje su bili dužni mjeriti odokativno ispisivali, kazala je reporterka Jusić.

"Mislim da moramo vjerovati roditeljima, oni su naši partneri", kaže liječnica i dodaje kako će svatko odgovoran reći kako je. "Ako netko kaže da je pozitivan, on se i tako mora potvrditi BAT-om ili PCR-om", dodala je.

Dragaš Zubalj otkrila je i kako je interes za cijepljenjem djece manji od očekivanog, ali zato se studenti interesiraju za booster dozu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene