Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O SASTANKU STOŽERA I PLENKOVIĆA

Božinović o široj uporabi COVID potvrda i novim mjerama: "Slijede veće kontrole nošenja maski, školarcima moguća još dva slobodna dana..."

Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović, čelnik Nacionalnog kriznog stožera Galerija 1/2 >>
Vlada neće uvoditi nove mjere, a neće ići ni na širu primjenu COVID potvrda, zaključak je sastanka Stožera s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima. Ministar Božinović kaže da se ne radi o Vladinoj politici nezamjeranja, već politici objašnjavanja. Najavio je strože kontrole postojećih mjera, posebno nošenja maski.

U Banskim dvorima završen je sastanak članova Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem. Tema su bile mjere i mogućnost proširenja primjena COVID potvrda. Zasad su one obvezne za zdravstvo i socijalu.

Ministar Božinović otkrio je da neće biti novih mjera, a za sada ni šire primjene COVID potvrda. Kaže da Vlada vodi politiku objašnjavanja, a ne "nezamjeranja". Najavio je strože kontrole postojećih mjera, posebno nošenja maski. "To je bio redoviti sastanak. Analizirali smo situaciju i brojke koje rastu. To smo i rekli da je moguće. To smo kombinirali uvijek s preporukama i mjerama i pozivima građanima da se cijepe u što većem broju. Svatko vrlo dobro zna kako se zaštititi, no ne znači da je cijepljenje stopostotna zaštita", kazao je Božinović. 

Govorio je i o COVID potvrdama. Vlada zasad ne razmišlja o proširenju njihove primjene. "Razgovarali smo o svemu, a najviše o pojačanoj kontroli onih mjera koje su sada na snazi, kada govorimo o maskama u zatvorenom prostoru. Nastavit će se razgovori o tome da gotovo 25 posto novozaraženih dolazi iz školskog sustava, da se eventualno onih dva dana oko Svih svetih ne ide u školu. O tome će se još razgovarati. Razgovarali smo i o pojačanom promoviranju treće doze", otkrio je ministar. 

"Slijedi jače inzistiranje na mjerama. COVID potvrde ne razmatramo na način na koje se one primjenjuju u Europi", napomenuo je. 

"Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu", rekao je.

"Mi danas, za razliku od ranijih valova, imamo cijepljenje s kojim možemo prevenirati teže oblike bolesti."

Zahtjev istarskog stožera

Ne zna da je došao zahtjev istarskog stožera za prelazak na nastavu na daljinu.

"Postoji Povjerenstvo na razini Ministarstva obrazovanja koje prati situaciju u školama, znamo da su školska djeca vrlo osjetljiva kategorija, znamo što im je potrebno u formativnim godinama i kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, sve se to treba uzeti u obzir", naglasio je. 

Nema novih mjera, nema šire primjene COVID potvrda, no ministar ne misli da je to politika nezamjeranja Vlade. "Radi se o politici objašnjavanja", kazao je i dodao: 

"Kombinacija mjera i cijepljenja je ono što nas može izvući iz krize." U Hrvatskoj rastu brojke novozaraženih. Danas imamo 680 novozaraženih, što je dvostruko više novozaraženih od prošle nedjelje.

"Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama"

Dodajmo da ministar u NSK-u sudjeluje na završnoj konferenciji projekta "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske. Predstavljeni su rezultati analize položaja žena u hrvatskim vojnim snagama i mirovnim misijama te zaključci s edukacijskih radionica provedenih tijekom projekta, kao i preporuke koje mogu poboljšati i ojačati položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila je važnost da sustavi budu uključivi i otvoreni prema prepoznavanju potrebe ravnopravnosti. "Prepoznati diskriminaciju, uznemiravanje, educirati ljude i na taj način dati poruku da je takvo ponašanje nedopustivo", poručila je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene