Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Veliki skok broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: "Nova žarišta su splitski zatvor i domovi za starije"

Aktualno Galerija Željka Karin Željka Karin Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 6 Koronavirus, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 3 Koronavirus, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 1 Koronavirus, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Koronavirus, ilustracija - 7 Galerija 1/10 >>
U posljednja 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2679.

* 688 zaraženih, 15 preminulih

* 7763 testiranih

* 2679 aktivni slučaj

U nastavku pratite tijek događaja iz minute u minutu:

17:20 Epidemiološka situacija pogoršava se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S obzirom na to - županija je dala preporuku da od sutra, 25. veljače do ponedjeljka 8. ožujka sve osnovne i srednje škole, osim završnih razreda srednjih škola, u Dubrovniku, Župi i Konavlima prijeđu na online nastavu.

''Pripremamo i određene mjere, strože mjere jer stava smo da u ovom razdoblju moramo zaustaviti širenje
koronavirusa kako bi spremni ušli u turističku sezonu koja je u Dubrovačkoj županiji najvažnija gospodarska grana'', rekao je Joško Cebalo, načelnik Stožera dubrovačko-neretvanske županije.

15:51 Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u srijedu poslijepodne od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje Odluke o otvaranju terasa caffe barova od ponedjeljka, 1. ožujka na području Istarske županije. Više pročitajte ovdje

14:06 Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako su na koronavirus testirani svi zaposlenici i zatvorenici splitskog zatvora. Splitski zatvor potvrđen je kao novo žarište zaraze u Splitu. Do sada je virus potvrđen kod 23 zatvorenika i sedam službenika. 

13:36 Splitsko-dalmatinska županija danas ima 154 novopozitivnih. "Situacija nije dobra, moramo shvatiti da je virus među nama. Imamo 16 posto veći broj zaraženih. Imamo grupiranja, vezano za privatna druženja i u institucijama. Ako se nastavimo neodgovorno ponašati bojim se da će situacija eskalirati", izjavila je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na konferenciji za novinare.

Novo žarište koronavirusa pojavilo se u splitskom zatvoru. Tamo su zaražena 23 zatvorenika i sedam službenika. "To su uglavnom osobe iz samoizolacije. U vrlo kratkom vremenu virus se proširio. To nisu jako izraženi simptomi bolesti. Važno je reći da smo odmah danas aktivirali resurse i išli smo testirati sve djelatnike i sve zatvorenike. Testirat ćemo 300 ljudi", kazala je. 

Zaraza se proširila i u domovima za starije. "Virus se proširio u nekoliko domova za starije. Zaraženi su i djelatnici i korisnici. Imamo zarazu i u domovima gdje se nalaze osobe s mentalnim i drugim poteškoćama. Tamo cijepljenje ide nešto sporije jer smo morali imati suglasnost staratelja za cijepljenje. No oni imaju vrlo blage simptome jer su dobili prvu dozu cjepiva", izjavila je. Za širenje zaraze zaslužna su i privatna druženja s po dvadesetak osoba. Napominje kako im još uvijek dolaze zdravstveni djelatnici na cijepljenje. 

Komentirala je i najavu popuštanja mjera. "Sve ćemo raditi u suradnji s Nacionalnim stožerom. Ne mislim da je ovo alarmantna situacija. Mislim da se u idućih desetak dana da sve popraviti. Možda su se ljudi malo i opustili, dosadilo im je, jako.  Možda misle da je došlo cjepivo, pa je sada u redu. Nije točno da u Dalmaciju dolazi manje cjepiva nego u Zagreb", izjavila je Karin. Potvrdila je i širenje zaraze u splitskoj bolnici. Izjavila je kako je zaraza potvrđena i kod 9 ili 10 djelatnika splitske bolnice. "Nisu ni oni imali neke izražene simptome, nadam se da se to neće širiti", kazala je. Napomenula je kako će do 15. ožujka osposobiti Spaladium Arenu za masovno cijepljenje. "Pravo masovno cijepljenje počet će kada dobijemo veće količine cjepiva", dodala je. 

13:05 Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dat će izjavu za javnost u 13:30 zbog značajnog porasta broja zaraženih. Izjavu možete pratiti uživo na našem portalu. 

13:03 Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Tri novozaražena dolaze s područja općine Hum na Sutli, po dva s područja grada Oroslavja i općine Bedekovčine te po jedan s područja grada Pregrade te općina Budinščina, Desinić, Gornja Stubica, Jesenje, Lobor, Marija Bistrica, Stubičke Toplice i Sveti Križ Začretje.

12:56 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 909 obrađenih testova danas su 154 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 79, Imotskog 1, Kaštela 12, Makarske 7, Omiša 6, Sinja 5, Solina 12, Supetra 1, Trilja 4, Trogira 2, Vrgorca 2, Vrlike 3, Dicma 1, Dugog Rata 2, Hrvaca 3, Klisa 3, Marine 2, Okruga 1, Otoka 1, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 1, Segeta 1, Tučepi 1 i Zmijavaca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 98 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1454 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

12:50 Na području Zagrebačke županije je 26 novozaraženih osoba. Četvero zaraženih je iz Velike Gorice, troje iz Samobora i Krašića, po dvoje iz Jastrebarskog, Ivanić-Grada, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i Pušće, dok je po jedan novozaraženi iz Zaprešića, Brdovca, Pisarovine, Krvarskog, Rugvice i Dubrave. Samoizolacija je propisana učenicima dva razreda.

12:05 Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 36 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Jedna osoba je preminula. Grad Nova Gradiška i općina Rešetari (imaju po sedam slučajeva, općina Vrbje pet, općina Cernik četiri, općina Staro Petrovo Selo tri, grad Slavonski Brod i općine Brodski Stupnik i Davor po dva te općine Okučani, Oriovac, Slavonski Šamac i Stara Gradiška po jedan slučaj.

12:00 Detalje s konferencije Nacionalnog stožera možete pratiti OVDJE.

11:04 S područja Ličko-senjske županije 13 je novooboljelih. Devet oboljelih osoba je iz Otočca, a po jedna iz Gospića, Senja, Novalje i Perušića.

11:02 U Varaždinskoj županiji evidentirano je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su tri osobe.
Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 41 pacijent s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 16 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, dvoje ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih jedan na respiratoru, a 25 osoba je u Klenovniku.

11:00 Na području Šibensko-kninske županije 18 je novooboljelih osoba, od 108 testiranih. Trenutačno je 65 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 13 osoba, a u kninskoj devet. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

10:52 U Gradu Zagrebu obavljeno je 905 testiranja na SARS-CoV-2, a 99 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 78 novooboljelih, a mjera samoizolacije izrečena je za 286 osoba. Jedna je osoba korisnik/djelatnik domova za starije osobe. Kod jedne je osobe moguće izlaganje prilikom druženja kod HNK-a. Pet je osoba doputovalo iz BiH, Srbije, Slovenije i Meksika.

10:28 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 88 novih slučajeva zaraze koronavirusom (26 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 39 osoba iz Konavala, 31 iz Dubrovnika, 15 iz Župe dubrovačke, jednoj iz Ploča te dvije koje nemaju prebivalište na području županije. Preminula je jedna osoba.

U samoizolaciji je 1200 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja mjere samoizolacije (tri kršenja mjere utvrđena na granici), priopćili su iz Stožera Dubrovačko-neretvanske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije na širem dubrovačkom području, a u koordinaciji sa Stožerom CZ DNŽ, ZZJZ DNŽ, Gradom Dubrovnikom i Općinom Župa dubrovačka, dala je preporuku da od četvrtka 25. veljače do ponedjeljka 8. ožujka, sve osnovne i srednje škole u Dubrovniku, Župi i Konavlima primjenjuju model C, odnosno da učenici pohađaju nastavu online

10:17 U posljednja 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2679. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta. Preminulo je 15 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 241.048 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5477 preminulo, ukupno su se oporavile 232.892 osobe, od toga 195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 12.218 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.321.336 osoba, od toga 7763 u posljednja 24 sata.

10:15 U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

10:13 U Vukovarsko-srijemskoj županiji šestero je novozaraženih. Petero je pozitivnih na PCR testiranju, a jedan na brzom antigenom testu (po jedna osoba iz Županje, Komletinaca, Starih Mikanovaca, Nuštra, Vođinaca i Vukovara), priopćili su iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

10:12 Na području Virovitičko-podravske županije četvero je novozaraženih od 67 testiranih. Troje je iz Nove Bukovice i jedna osoba iz Slatine. Unatoč trenutačnom smirivanju situacije s koronavirusom, manjem broju zaraženih i hospitaliziranih, iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije apeliraju na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera.

10:09 U Međimurskoj županiji testirano je 225 osoba, od čega je evidentirano 27 pozitivnih slučajeva. U protekla 24 sata hospitalizirana su četiri pacijenta, a otpuštena su dva. Na invazivnoj respiraciji nalaze se tri COVID pozitivna pacijenta, izvijestili su iz Stožera Međimurske županije.

09:55 U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

09:30 Na području Osječko-baranjske županije je 19 novozaraženih od obrađenog 291 uzorka. Preminule su tri osobe.

Šest novopozitivnih ima prebivalište na području Osijeka, tri su osobe iz Đakova, po dvije iz Bilja, Čeminca i Čepina, a po jedna živi na području općina Darda, Ernestinovo i Petrijevci te grada Valpovo.

Policajci su u utorak uručili obvezni prekršajni nalog i izrekli novčanu kaznu od 500 kuna mještaninu Strizivojne koji je zatečen u vlaku bez zaštitne maske za lice, što je kažnjivo prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, priopćili su iz Stožera Osječko-baranjske županije.

09:14 U Zadarskoj županiji 28 je novih slučajeva zaraze koronavirusom od 289 testiranih. Jedna je osoba preminula. Najviše novozaraženih je iz Zadra, njih 12, četvero je iz Biograda, dvoje iz Sv. Filipa i Jakova te po jedna osoba iz Bibinja, Pašmana, Poličnika, Preka, Privlake, Ražanca, Sukošana, Vira, Vrsa i Zemunika.

09:10 U Istarskoj županiji potvrđeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna je osoba preminula u Općoj bolnici Pula. Trenutačno je 37 aktivnih COVID pozitivnih osoba.

09:06 U Primorsko-goranskoj županiji su 54 novooboljele osobe od obrađenih 666 uzoraka. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba, od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Udio liječenih osoba od COVID-19 unutar ukupnog broja zaraženih osoba danas je u padu, tako da iznosi 12,9 % udjela.

08:32 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Sve tri novozaražene osobe s područja su grada Daruvara.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutačno je na liječenju 13 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je jedan na respiratoru. 12 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 176 osoba.

08:10 U Sisačko-moslavačkoj županiji je 12 novooboljelih. Svi su iz Siska, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

7:48 U Požeško-slavonskoj županiji je sedmero pozitivnih od 156 obrađenih uzoraka. Posjeti i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne do daljnjega su ukinuti, domovi zdravlja funkcioniraju tako što će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

7:19 AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv COVID-19 koje je ugovorila s Europskom unijom. Više o tome OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene